Jan Kára

Jan Kára Zdroj: Archív

1.2. - Studentský oběd Jana Káry: Svůj první post jsem nechtěl začít nikde jinde než v mém rodném Nymburce, a to velkým baconem s hranolky. Asi nejlepší hamburgrárna, co znám, nese jméno Strejda Burger a toto menu vám zde s coca-colou naservírují za rovnou stovku. Dávám osm z 10.
2.2. - Jan Kára: Grilovaná vepřová krkovička válená v trojbarevném pepři s opečeným bramborem. Hodnocení 6/10. Cena 89,- Kč. Grand restaurant Nymburk.
3.2. – Jan Kára: Selský talíř ( Jitrnice, jelito, vařené brambory, kysané zelí) 85,- restaurace hotelu Grand Nymburk. Za brambory dávám mínus pět, byly jak ze školní jídelny, za zelí plus dva (chuťově lepší zelí jsem nikdy nejedl), za jitrnici plus jedna, za jelito mínus tři. Ne, že by mi vadila velikost, ale nemělo v sobě takovou tu správnou sladkou krev, a co se týče koření, tak by taky mohlo být lepší. Takže celkově 5 bodů z 10. Měl jsem si možná dát prdelačku, kterou měli kluci vedle. Bylo mi od nich vytčeno, že jsem se ochudil a měl bych tedy z oběda lepší zážitek.
6.2. – Jan Kára: Doufám, že svojí omeletou se špenátem neurazím ty, kteří čekali na další restaurační gastroblafy, které si tak rád dávám v nymburských hospodách. Jsem totiž u rodičů na vesnici a cesta v mrazu až na druhou náves, kde je hospoda, mě moc neláká. Cenu se mi propočítávat nechce, protože jednak znám jenom polovinu cen všech surovin a jednak proto, že výsledek by byl pár korun a to mi za tu práci nestojí. Snad dodám už jenom, že v omeletě jsou 4 vajíčka, půl hrnku hrachu, několik lžic mléka, mouka. Ve špenátu je ještě smažená cibule, hrášek a paprika. Dávám v dobré víře a se spokojeným žaludkem 7 bodů z 10ti.
7.2. – Jan Kára: Jsem zpět v Nymburce. Dnes jsem navštívil pro nymburáky proslulou pivnici s názvem U Gregorů, přezdívanou již po desetiletí \\\\\\\\\\"Géčko\\\\\\\\\\". Od loňského roku je restaurace rekonstruovaná podle návrhu nymburského rodáka, významného filmového architekta Jana Vlasáka. To píši pro představu interiéru, který přestože v sobě zachovává tradici, je restaurace jednoduchá a nevyskytuje se v ní nic co do hospody nepatří (formy na bábovky, sušená kukuřice na zdech a kafemlejnky na všech poličkách v hospodě opravdu nemám rád). Teď k jídlu. Z poledního menu jsem si vybral zapečený kuřecí plátek s rajčaty a mozzarellou, ke kterému byly jako příloha hranolky. Cena 78,-  Plzeň k pití mi byla přinesena do dvou minut, jídlo do pěti. Jediná šedá čmouha (nikoli však černá) na celém obědě byla v rajčeti, které bylo na kuřecím plátku. Bylo to takové to tužší rajče bez chuti a vůně, ale najít v tuhle dobu u nás na okrese v krámě dobrý rajče dá asi zabrat. Dávám 7 bodů z 10ti.
17 Fotogalerie

Jan Kára

Jan KáraJan Kára|ArchívJan Kára

Věk: 20 let

Studium: student mediálních studií na Fakultě sociálních věd UK

Bydliště: Nymburk, Praha

 

Jak obědvá: Jako student se snažím jíst co nejlevněji s tím, aby toho bylo co
nejvíce a zároveň to neubíralo na kvalitě.

 

Radka HozmanováRadka Hozmanová|ArchívNázor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové

Honza je student, a tak předpokládám, že jeho rozpočet je omezenější, což ale nemusí znamenat, že by se neměl naučit jíst zdravě.


Dá se jíst velice finančně úsporně, když člověk promyslí škálu toho všeho, co jíst a jak to chutně zpracovat. Na počátek také chválím, že Honza, tak mladý a kluk, se vůbec přihlásil do tohoto projektu.


Jako student potřebuje více prvku země, aby byly posilněny tzv. orgány středu, tj. žaludek a slinivka se slezinou. Mají rády přirozeně sladkou chuť rýže a i obilovin (kroupy) a sladké druhy zelenin. Polysacharidy by Honza potřeboval proto, že je student a jeho šedá kůra mozková by dostala správný typ energie.


Je to kvalitní bílá i (do měkka uvařená) celozrnná rýže, nebo její mix. Dále jáhly (jáhlové karbanátky se zeleninou, nebo ovesné vločky namísto nich). Pohanka je výborná energie, která pomáhá se soustředit. Začleňte kvalitní těstoviny, ty jsou velice rychle vařené. Používejte špaldovo-pohankové, žitné, s řasou spirulínou. Aby vaše mysl byla rychlá, ale ne zbrklá, začněte si vařit miso polévku.

Je to hned připravené a najdete v ní enzymy, minerály a zelenina Vám přinese do trávení vlákninu. Tato polévka má dobré PH pro krev, nebudete unaven, bude Vám to dobře myslet. Jelikož vytváření jídelníčku podle feng-šuej je systém, hledáme rovnováhu a tak je potřeba začlenit další prvky, složky potravin.


Máte rád ryby, tak určitě volte jednou týdně rybu, různě připravenou (pečenou, dušenou, obalenou). Nezapomeňte na kvalitní a druhově různorodou zeleninu, kterou připravujte různými způsoby a minerály v podobě mořských řas chutně připravených například se zeleninou. Dělejte si různé druhy polévek; od jednoduchých zeleninových vývarů až po hustší polévky podle počasí i podle vaší kondice.


Pokud je tepleji – volte lehčí typy příprav (v páře, blanšírujte, presovaný salát). V chladnějším počasí pomalu dušená zelenina na kvalitních panenských bio olejích. Ochucujte organickými sojovými omáčkami shoyu anebo tamari, nebo výborným umeoctem. Začněte pít banča čaj, pomáhá stahovat překyselení organismu. Nezpomeňte na čerstvé ovoce. Jste mlád a na začátku svého života, dobře navolený jídelníček vám může pomoci se soustředit při studiu a držet si své zdraví do dalších let.

 

 

Monika DivišováMonika Divišová|ArchívNázor výživové poradkyně Moniky Divišové

- Aby se Janovi dobře studovalo a přibral na svalové hmotě, rozhodně by potřeboval úplně jiné složení svých obědů.

- Věřím tomu, že za cenu jídel plných uzenin, hamburgerů, hranolek a slazených nápojů by se dal pořídit mnohem zajímavější oběd. Možná by to znamenalo domácí přípravu obloženého sendviče (s vajíčkem, tvarohovou či rybičkovou pomazánkou), nebo objevit vegetariánské restaurace, kde si může za stovku dát plný talíř čočky, rýže i zeleniny.