Jan Kára
Jan Kára|Jan Kára
Věk: 20 let
Studium: student mediálních studií na Fakultě sociálních věd UK
Bydliště: Nymburk, Praha
Jak obědvá: Jako student se snažím jíst co nejlevněji s tím, aby toho bylo co
nejvíce a zároveň to neubíralo na kvalitě.
Radka Hozmanová|Názor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové
Honza je student, a tak předpokládám, že jeho rozpočet je omezenější, což ale nemusí znamenat, že by se neměl naučit jíst zdravě.
Dá se jíst velice finančně úsporně, když člověk promyslí škálu toho všeho, co jíst a jak to chutně zpracovat. Na počátek také chválím, že Honza, tak mladý a kluk, se vůbec přihlásil do tohoto projektu.
Jako student potřebuje více prvku země, aby byly posilněny tzv. orgány středu, tj. žaludek a slinivka se slezinou. Mají rády přirozeně sladkou chuť rýže a i obilovin (kroupy) a sladké druhy zelenin. Polysacharidy by Honza potřeboval proto, že je student a jeho šedá kůra mozková by dostala správný typ energie.
Je to kvalitní bílá i (do měkka uvařená) celozrnná rýže, nebo její mix. Dále jáhly (jáhlové karbanátky se zeleninou, nebo ovesné vločky namísto nich). Pohanka je výborná energie, která pomáhá se soustředit. Začleňte kvalitní těstoviny, ty jsou velice rychle vařené. Používejte špaldovo-pohankové, žitné, s řasou spirulínou. Aby vaše mysl byla rychlá, ale ne zbrklá, začněte si vařit miso polévku.
Je to hned připravené a najdete v ní enzymy, minerály a zelenina Vám přinese do trávení vlákninu. Tato polévka má dobré PH pro krev, nebudete unaven, bude Vám to dobře myslet. Jelikož vytváření jídelníčku podle feng-šuej je systém, hledáme rovnováhu a tak je potřeba začlenit další prvky, složky potravin.
Máte rád ryby, tak určitě volte jednou týdně rybu, různě připravenou (pečenou, dušenou, obalenou). Nezapomeňte na kvalitní a druhově různorodou zeleninu, kterou připravujte různými způsoby a minerály v podobě mořských řas chutně připravených například se zeleninou. Dělejte si různé druhy polévek; od jednoduchých zeleninových vývarů až po hustší polévky podle počasí i podle vaší kondice.
Pokud je tepleji – volte lehčí typy příprav (v páře, blanšírujte, presovaný salát). V chladnějším počasí pomalu dušená zelenina na kvalitních panenských bio olejích. Ochucujte organickými sojovými omáčkami shoyu anebo tamari, nebo výborným umeoctem. Začněte pít banča čaj, pomáhá stahovat překyselení organismu. Nezpomeňte na čerstvé ovoce. Jste mlád a na začátku svého života, dobře navolený jídelníček vám může pomoci se soustředit při studiu a držet si své zdraví do dalších let.
Monika Divišová|Názor výživové poradkyně Moniky Divišové
- Aby se Janovi dobře studovalo a přibral na svalové hmotě, rozhodně by potřeboval úplně jiné složení svých obědů.
- Věřím tomu, že za cenu jídel plných uzenin, hamburgerů, hranolek a slazených nápojů by se dal pořídit mnohem zajímavější oběd. Možná by to znamenalo domácí přípravu obloženého sendviče (s vajíčkem, tvarohovou či rybičkovou pomazánkou), nebo objevit vegetariánské restaurace, kde si může za stovku dát plný talíř čočky, rýže i zeleniny.