Veronika Pacáková
Veronika Pacáková|Veronika Pacáková
Věk: 29 let
Povolání: au-pair / vychovatelka / chůva tří holčiček ve věku 8, 9, 11 let z německo-bolivijské rodiny
Bydliště: samota u lesa v blízkosti Brna
Jak obědvá: Všelijak, ale snažím se jíst zdravě. Když je "bio" ze zahrádky, tak "bio" ze zahrádky, když se dostanu na zabijačku, tož jitrnicou nepohrdnu. Mám ráda všechno jídlo; od jídel zdravých restaurací typu Rebio, až po pořádný steak a je jedno jestli je z kance, klokana či mamuta. Miluji i exotická jídla, makrobiotiku, dobře uležený nakládaný hermelínek, nivový koule i utopence.
Radka Hozmanová|Názor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové
Veronika je slečna, která žije v pohybu a na zdravém vzduchu. Má od přírody dar dobrého spalování. Domnívám se, pokud si doladí informace například z makrobiotiky zdravě pojaté a zakombinuje další a další druhy potravin a přidá dobrá ochucovadla a naučí se vše dolaďovat dle principů pěti prvků, bude se cítit dobře.
Výborné jsou polévky různého druhu. V teplejších obdobích volte lehčí vývary, v chladnějších hustší polévky. Zařaďte kvalitní polysacharidy – kvalitní rýže, celozrnná rýže, polobroušené druhy, jáhly, bulgur, pohanku, těstoviny různého druhu a ty z bílé mouky se snažte vynechat.
Zařaďte více luštěnin zejména v tomto zimním období. Je tolik i krásně vypadajících druhů. Dále pak různé druhy čočky. Vařte v papiňáku s řasou kombu pro lepší stravitelnost. Používejte mořskou sůl, nikoliv kamennou. Na dochucení začněte používat umeocet (slanopikantní) organické sojové omáčky shoyu, nebo tamari, (obsahují enzymy).
Naučte se připravovat miso polévku, srovnává kvalitu krve, je to velice dobrý základ a můžete ji i snídat spolu s kašemi, lehce uvařenou nebo osotéovanou zeleninou, kouskem kváskového chleba. Minerály najdete v přílohách s mořskými řasami. Maso můžete také zkusit nahradit tempehem, seitanem, nebo tofu ochucené zdravou sojovkou. Zkuste také čaj banča, může se pít denně. Pokud ráda připravujete zeleninu, na zahuštění je výborný škrob kuzu, má zásaditý charakter a nahradí bílou mouku.
Monika Divišová|Názor výživové poradkyně Moniky Divišové
- Je vidět, že se Veronika snaží vybírat i připravovat jídla, která patří mezi ta zdravější. To znamená, že tělu více prospějí, než ho zatíží.
- Pochvala za výběr brambor místo knedlíků. Ty jsou jen prázdná energie, bílá mouka neobsahuje téměř žádné živiny.
- Domácí polévky jsou také skvělé. Škoda, že v nich není občas trochu fazolí, čočky nebo cizrny jako zdroje rostlinných bílkovin.
- Smažená jídla, ač vegetariánská, jsou nejen velmi kalorická, ale ještě velmi zatíží naše zažívání.
- Z pohledu zdravého jídelníčku Veronice chybí čerstvá zelenina. Chválím za tu tepelně upravenou, protože i ta obsahuje vlákninu. Mnoho vitamínů a minerálních látek se však vařením zničí.