Vaříme hezky česky za „nulanulaprdlačky“
Začátkem dubna se v éteru objevila cooking show Luxus na talíři, vypilovaná nehoráznost, v níž se vaří sice „česky, ale dokonale“. Každopádně jen z těch nejdražších importovaných surovin a jen z těch nejlepších kousků, zkrátka přesně v rozporu s trendem vařit lokálně a beze zbytku. Ze sedmi zatím odvysílaných dílů měla největší úspěch tradiční svíčková, kterou vidělo na 300 tisíc diváků. Mrkněte taky, stojí to za to.
Je to parodie tak dokonalá, že na ni leckdo skočil. Ačkoli spíš než gastronomický obsah mohla být nápovědou, že jde o lest na diváky, skvělá dikce protagonisty Roberta Mikluše. Kuchaři většinou na hodiny „jevištní řeči“ totiž nechodí (ačkoli ti, co lezou před kameru, by rozhodně měli). Dobrý herec zahraje cokoli, a když o něco jde, strčí ruce v detailu před kameru profesionální kuchař, v tomto případě Zdeněk Marcín, od něhož se můžete učit v Pražském kulinářském institutu.
Gothajburger a ti druzí
Ještě více zmatku ovšem vzbudil pořad Vaříme s Mírou, tedy opět hezky česky, ale za „nulanulaprdlačky“. Mírův tatarák ze salámu tak věrně evokoval skvosty Ládi Hrušky, že ho leckdo vzal smrtelně vážně a jal se nad ním rozčilovat. Po tataráku z vysočiny přišla pizza z knedlíku, gothajburger nebo pusinky z rohlíku. Další bomby jede Míra na Facebooku, samozřejmě. Bodrá country hudba, maník, co to má v paži a trousí jeden vtip trapnější než druhý… Až příliš ze života na to, aby se tomu někteří dokázali smát.
Oba pořady se spojily v již zmiňovaném seriálu Žrouti, který píše Robert Geisler a režíruje Marek Najbrt. Poklona nejen jim, ale celému týmu, jak dokázali vychytat všechna ta nesnesitelná žánrová klišé, kuchařský žargon, žoviální pomrkávání a spoustu detailů. Ono se to prostě nabízelo: leckteré pořady o vaření působí jako parodie na sebe samé, v tomhle ohledu byl nedostižný seriál Kašpárku, vař, v němž figuroval dnes už michelinský kuchař a duší zjevně nechtěný komik Radek Kašpárek.
Vytvářejí přesladkou iluzi krásného světa, voňavého jídla a domácí pohody. Proč ne, jídlo i pohoda jsou třeba, jen by z toho ve výsledku neměla vzniknout směs křečovité trapnosti, obalená logy sponzorů. A zase: proč ne, i péče o sponzora je třeba.
Každopádně heslo Pojďme to dojit, dokud to jde platí i mezi humoristy s nadhledem: oboustrannou kuchařku – zepředu Luxus na talíři, zezadu Vaříme s Mírou (nebo naopak) – si můžete koupit hned, jak skončí epizoda seriálu – stačí kliknout. I v tom jsou tvůrci tohoto projektu důslední.
Rozhodně nechceme Mírovi stranit, ale Robertovy recepty z Luxusu na talíři by se sem jednoduše nevešly. Takže logicky dostala přednost lidová kuchyně. Ačkoli bez správné dikce to nebude mít takovou šťávu.
Recept: Česká pizza z knedlíku
Knedlík, zavařovačka leča, párek, sýr, kečup, vejce, olej… Rozpalte troubu. Dortovou formu vymažte olejem. Knedlík pokrájejte na plátky a vyložte jím dno formy, do děr nacpěte natrhané kusy knedlíku. Na knedlíkový základ vyklopte sklenici leča, přidejte pokrájené párky, na ně nalijte tři rozšlehaná vejce a dejte na půl hodiny péct. Pak přihoďte strouhaný sýr (ajdam třicítku) a odvažte se s pár lístky bazalky. Pak s tím ještě na deset minut do trouby. Pokud máte v rodině vegetariána, radí Míra nahrnout párky k jedné straně a máte rázem kus pizzy bez masa.