Naší povinností je však uchovat společnou Evropu i pro naše děti, říká k výsledkům britského referenda předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Naší povinností je však uchovat společnou Evropu i pro naše děti, říká k výsledkům britského referenda předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Miroslav Kalousek: "Brexit" oslabí Velkou Británii i celou Evropskou unii

Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska rozhodnutí britských voličů přinese do budoucna velké náklady. Kalousek též varuje před odštěpeneckými tendencemi dalších zemí, z nichž první již obdobný záměr deklaroval vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders.

Jak hodnotíte výsledky hlasování?
Je to vůle britských voličů, kterou musíme respektovat. Jde však o krok, který oslabí Velkou Británii i celou Evropskou unii. Toto rozhodnutí britských voličů přinese do budoucna velké náklady, a to nejen finanční.

V reakci na výsledky hlasování již vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders vyzval k vypsání referenda o odchodu země z Evropské unie. Nehrozí další drolení Unie?
Je jasné, že vzniklou situaci se pokusí řada populistických politiků i v jiných zemích využít pro své cíle. Naší povinností je však uchovat společnou Evropu i pro naše děti. Nyní si musíme vyjasnit, co přesně chceme. Evropská unie musí přistoupit k řadě reforem. Zaslechl jsem názor ODS, že nyní je dobrá doba vyjednat si pro nás více výjimek. Já jsem naopak toho názoru, aby jich bylo co nejméně. Musíme hledat takové dohody, které budou vyhovovat všem zemím s minimem výjimek.

Odchod Velké Británie z EU oslabí Evropu. Vydělá na tom někdo?
Od časného rána sleduji burzy a shrnul bych to takto, že libra padá a Moskva slaví.