.

. Zdroj: Shutterstock

Smlouva pro Česko: Správný směr pro naši ekonomiku by měli silně ovlivňovat samotní občané

V České republice vznikl pod garancí a hlavičkou největšího mediálního domu Czech News Center nový nevládní internetový projekt Smlouva pro Česko. Jeho cílem je vytvořit takovou koncepci ekonomiky, která by dávala smysl a byla pro všechny občany srozumitelná. Nejlepší cestou k tomu je zapojení veřejnosti do debaty, která ekonomiku nasměruje na konkrétní priority ovlivňující životní úroveň lidí.

Za projektem Smlouva pro Česko stojí jeden z akademicky nejúspěšnějších evropských ekonomů Filip Matějka a populární ekonomicko-politická komentátorka Lenka Zlámalová. „Média mají stále obrovskou sílu udat agendu. Nastolit témata. Jenže to moc nedělají. Proto jsme si řekli, že to zkusíme. Že využijeme velký dopad médií CNC. A pokusíme se vtáhnout lidi, aby sami politikům řekli, jak si představují svoji budoucnost. Dát dohromady novou společenskou smlouvu lidí s politiky. Proto název Smlouva pro Česko,“ konstatuje Lenka Zlámalová a dodává: „Inspirací se stal podobný projekt nejvlivnějšího německého deníku Bild Smlouva pro Německo. Ten přišel ve chvíli, kdy se v době krize stal kancléřem Gerhard Schröder s nápadem rozvířit debatu, jak ekonomiku znovu vrátit k prosperitě. Schröderova vláda v následujících letech udělala jedny z největších reforem v Německu za dlouhé desítky let. Kdyby se tady povedlo něco podobného, bude to skvělé.“

Cílem projektu Smlouva pro Česko je získat co nejvíce názorů lidí a s nimi pak v debatách konfrontovat ekonomy, sociology i politiky. „Žijeme v době, kdy politická rozhodnutí často ovlivňují průzkumy veřejného mínění. Chceme proto právě jejich prostřednictvím politikům ukázat, co lidé očekávají, a to zejména v oblastech důchodů, zdravotnictví a vzdělávání,“ konstatuje Lenka Zlámalová.

Diskuse o klíčových tématech, jako jsou penze, platy, sociální dávky, ceny, je v současnosti rozdrobena do nesrozumitelného chaosu spousty protichůdných nápadů a detailů. „Přáli bychom si, aby se všichni zaměřili na to, co je opravdu důležité a neztráceli se v drobnostech, které nakonec komplikují politické rozhodování a zhoršují výsledek pro ekonomiku,“ tvrdí Filip Matějka a poukazuje na stálou debatu o tom, jaký máme dluh kvůli důchodcům a zda by věk pro odchod do penze neměl být zvýšen. „Nikdy ale nemluvíme o té jednoduché a nejdůležitější věci: co za co. Například o tom, že jít do důchodu o jeden rok dříve znamená, že zaměstnanci budou mít kvůli vyšším daním přibližně o 1 200 Kč na čisté mzdě každý měsíc méně. Máme mluvit o tomto a lidé se pak lépe rozhodnou, co přesně si vybrat,“ dodává Filip Matějka.

Projekt Smlouva pro Česko vybízí občany, aby se aktivně podíleli na formování budoucnosti země a využili svůj hlas k prosazování řešení, která povedou k vyšší životní úrovni. Prvním tématem jsou důchody, protože žijeme v době, kdy se očekává vládní debata o reformě důchodového systému. „Chceme nechat lidi, aby si na kalkulačkách uveřejněných na www.smlouvaprocesko.cz a v médiích pohráli se svými představami, jakou by chtěli penzi,“ vysvětluje Lenka Zlámalová. Na výzkumu budu spolupracovat i agentura Ipsos, která se zabývá prací s daty, které slouží jako relevantní podklady pro informovaná rozhodnutí.


Filip Matějka je český ekonom, profesor na CERGE-EI, což je společné pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Ve své vědecké kariéře se věnuje makroekonomii, politické a behaviorální ekonomii.

Doktorát získal na univerzitě v Princetonu v USA, a poté přednášel například na Harvardu, Stanfordu, Oxfordu či v Cambridgi, Obdržel řadu mezinárodních ocenění a jeho práce jsou publikovány v předních ekonomických časopisech. Kromě akademické práce se Filip Matějka věnuje i veřejnému diskurzu, kde se zaměřuje na aplikaci ekonomických teorií pro vysvětlení chování jednotlivců a státu, a přednáší o složitosti a dopadech různých politických a ekonomických opatření​.

Lenka Zlámalová je česká publicistka, ekonomka a socioložka známá svou kritickou žurnalistikou v oblasti ekonomie a politiky, a to zejména prostřednictvím komentářů a analýz aktuálních společenských témat​.

Profesionálně působila v mnoha předních českých médiích, včetně MF Dnes, Respektu, Hospodářských novin a Lidových novin a zpravodajského serveru Echo24. V současnosti je hlavní komentátorkou mediálního domu Czech News Center. Lenka Zlámalová se také podílela na publikaci ekonomických knih a je aktivní jako komentátorka pro Český rozhlas a Českou televizi.