Starojičínský hrad

Starojičínský hrad Zdroj: Profimedia.cz

Starojičínský hrad
Stará pošta
Masarykovo náměstí
Žerotínský zámek
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Procházka historickým centrem Nového Jičína a ke zřícenině hradu Starý Jičín

Okresní město Nový Jičín leží v Moravskoslezském kraji a jeho historické jádro je jednou ze čtyř desítek městských památkových rezervací, které v Česku máme. Je ceněno jako příklad autenticky dochovaného renesančně barokního města se zachovaným středověkým urbanismem. Na Starojickém kopci, ani ne čtyři kilometry na západ od centra města, se pak dochovaly zbytky středověkého hradu ze třináctého století.

Prohlídka Nového Jičína musí jednoznačně začít na centrálním Masarykově náměstí. Uprostřed jej zdobí morový sloup se sochou Panny Marie a kašnou z roku 1710, kolem dokola jej pak lemují výstavní měšťanské domy s podloubím. Novojičínské náměstí je opravdovou chloubou města, ostatně v roce 2015 bylo vyhlášeno nekrásnějším náměstím České republiky. Uspělo v konkurenci 71 dalších, do soutěže přihlášených měst.

Kdybychom měli vybrat jeden dům, kterému na náměstí věnovat největší pozornost, určitě by to byla budova takzvané Staré pošty z roku 1563 (č. p. 20). Pyšní se unikátní dvojitou renesanční lodžií a dochovala se v podstatě totožné podobě, v jaké byla před staletími postavena. Před čtyřmi lety nechalo město Starou poštu opravit, její bílá fasáda tak znovu získala svůj lesk.

Druhé místo, kam patrně v Novém Jičíně povedou kroky každého turisty, je renesanční Žerotínský zámek. Stojí v jižním cípu historického jádra. Dříve na jeho místě stávala kamenná tvrz, kterou v šestnáctém století Bedřich ze Žerotína přestavěl na zámek ve stylu francouzské renesance. Inspiroval se tehdy svými cestami po Evropě. Dnes v zámku sídlí Muzeum Novojičínska.

Za další dominantu města můžeme považovat farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vystavěn byl v osmnáctém století v barokním stylu. Zdaleka viditelná věž v jeho západním průčelí je ale staršího data, pochází už z roku 1587. Hned za kostelem je pak k vidění pozůstatek původního městského opevnění. Šestiboká Farská bašta se datuje do roku 1613.

Při procházce městem vás určitě zaujme jeho půdorys: z centrálního, čtvercového náměstí se rozbíhá pravoúhlá síť přilehlých ulic. To odpovídá urbanistickým zvyklostem zakládání měst tzv. na zelené louce v období vlády krále Přemysla Otakara II.

Zřícenina hradu Starý Jičín

Hrad Starý Jičín na Starojickém kopci je skutečně starý. Vznikl už na konci dvanáctého nebo na počátku třináctého století, přičemž sloužil ke strážním účelům – chránil obchodní, takzvanou Jantarovou stezku do Polska. V průběhu staletí hrad postupně vlastnili pánové Pňovic, z Kravař a z Cimburka, až na počátku století šestnáctého připadl pánům ze Žerotína.

Tento významný rod pak hrad ztratil během třicetileté války. Stavba byla obsazována vojsky obou válčících stran. V sedmnáctém a osmnáctém století se v držení hradu opět vystřídalo několik rodů, až se na konci osmnáctého století stali jeho majitelé Sailernové. Ti o něj však nejevili zájem a hrad postupně pustl. Na počátku dvacátého století se stavbu snažil zachránit hrabě Bedřich Deym, ale i tak dnes o hradu musíme hovořit jako o zřícenině.

Její poměrně rozlehlý areál je poněkud překvapivě celoročně volně přístupný. Obec, která se o hrad příkladně stará, žádné vstupné nevybírá. Koncem dvacátého století byla rekonstruována hradní věž, v niž je instalována dobová muzejní expozice zbraní a dokumentů souvisejících s hradem. Najdete zde i občerstvení a prodejnu suvenýrů.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.