Zprávy

Zpět na článek

Do Česka se nevrátím ani za 10 miliónů, říká Pavel Pospíšil, největší kuchařská hvězda na Slovensku

37 komentářů

okuk
Vzpomeňte si, kolik stálo vajíčko před 89 a kolik jste vydělal tenkrát. Krom toho, jsou ta vejce drahá dočasně a určitě opět zlevní.
placirkabodlo
ano, napriklad evropu stavet cesty ucime. tobe z toho drncani krasne jeblo, a to ti nasi borci chteji! takze si drncanim vpred asimilovan
ekran
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Jirka1313
Má Michelina, troubo!
bigmogul
Takhle zeširoka jsem to snad ani nemyslel. Vejce přes dvě koruny beru, to je dlouholetá norma. Ovšem skokový zdražení o desítky procent kvůli tomu, že si Big Mother EU vymyslela, že každá slípka musí mít sto metrů krychlových na protažení křídel a mně se kvůli tomu prodraží oběd na dvojnásobek, to mi jedno není.
oldwomen
a nebo perníkem (opět jedno vejce na plech) a nebo kynutou buchtou s povidly (tři vejce na dva plechy), ze tří vajec pomazánka, dvě na trojobal pro třeba řízky, čtyři na volský oko k čočce a nebo jako ztracený do koprovky, dvě do těsta na knedlíky..... Myslím, že se na dvaceti vejcích týdně shodneme, to je, i s rezervou, devadesát (tři plata) měsíčně. A to je spotřeba za předpokladu, že se v rodině denně vaří minimálně jedno teplé jídlo.
Když se podíváte do prvorepublikových kuchařek, vyhodíte si z hlavy modní exotické kuchyně, nebude se snažit stravovat jako Ital či Řek ve své domovině - tedy z originálních dovezených surovin, zařadíte v maximální míře sezonní potraviny, nebude se bránit tomu, že když dneska zbyla trocha zelí, tak pozítří bude zelňačka, prejt nebo pomazánka ze zbytku masa, zjistíte, že jíte, a celkem luxusně, za pár šušňů. A to i přes rostoucí ceny nejen vajec.
Ještě v osmdesátých letech stálo vejce křapka - k okamžitému zpracování, mělo poškozenou skořápku a nebo to byla podměrečná "kuřecí" vejce z počátku snůšky - padesát haléřů a normální vejce v sezoně korunu, v zimě korunu deset, před vánoci se v pohodě vyšplhala i na korunu padesát za kus. Máte pocit, že byla, v porovnání s tehdejšími platy, levná? Objevila jsem ceník výkupu, co vykupovala Jednota v padesátých letech od prvovýrobců - nejezedáků. Kilo vepřového v živém za třicet korun, vejce za korunu, hovězí v živém od čtyřiceti do šedesáti korun za kilo. Porovnejte to s dnešními cenami a platy. A nezapomeňte na starobní důchody, zejména vdov.
oldwomen
Pche, furt zbejvá sex, kterému spolu s Alex zřídili rubriku a kuchtíci opráší válečný náhražkový kuchařky. Nemáš ořechy? Dej opražené ovesné vločky. Potřebuješ šest vajec do bábovky a máš jen polovinu? Ke žloutkům při tření nalej tři lžíce horké vody a k bílkům při šlehání sněhu pro změnu tři lžíce studené vody.
Moment, teď chvíli vážně.
Ženský se odnaučily vařit, řídit domácnost, organizovat si čas v kuchyni. Ono je to fuška a makačka na bednu, a není to honorováno ani drobnými a ani zaslouženým obdivem. I z té hrůzy, co v základních potravinách hypermarkety nabízí jde dobře, levně a zdravě uvařit chutné jídlo. Připouštím, že mne cena vajec nechává v klidu, naopak, ať klidně roste, budu moci s klidným svědomím zdražit, prodávám i přes rostoucí vstupy osmý rok vejce za tři kačky, letos už bych prodělávala - viz vývoj ceny pšenice a kukuřice. Ale i tak, kolik vajec čtyřčlenná rodina za týden spotřebuje? 6 na nedělní bábovku - nechá se ošulit štrůdlem (jedno vejce na dávku) a n
bigmogul
S vajíčkem za pět korun už i ty radosti chudejch nějak mizej.
oldwomen
Ehm, reakce je na "Co všem jeblo?"
oldwomen
Sex a žrádlo jsou radosti chudejch. Vítej v časech krize, drahý VelkýMogule