Polsko v obrazech
4
/
6
Přehled fotografií
Zavřít
Pulsující Lodž: Pokud se dá o nějakém městě v Polsku říci, že je skutečně v centru země, tak je to Lodž, její třetí největší sídlo. Má mnoho tváří – průmyslovou, ale i kulturní. Jsou zde výborná muzea, mezi kterými vyniká Muzeum moderního umění s jedinečnými sbírkami. V Lodži se narodil i jeden z nejznámějších současných Poláků v Česku, spisovatel fantasy děl Andrzej Sapkowski.
|
Zdroj: Polská turistická organizace
Oblíbené murály: Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. V Polsku je hodně oblíbený a velmi zajímavé murály najdete prakticky ve všech městech.
|
Zdroj: Mateusz Holownia
Božská Mazurská jezerní plošina: Nachází se na severovýchodě země, je to oblast hustých lesů a najdete zde především přes 2700 jezer, přičemž do tohoto počtu se počítají pouze vodní plochy větší než jeden hektar. Jezera propojují četné kanály, díky nimž lze plout na lodi i několik týdnů bez přerušení. U města Kętrzyn najdete Hitlerův hlavní stan, známý jako Vlčí doupě.
|
Zdroj: Mariusz Cieszewski / www.poland.pl
Kouzlo Vysokých Tater: Část Vysokých Tater, které znají Češi důvěrně a dlouho ze slovenské strany, zasahuje i do jižního Polska. Zde se nachází také nejvyšší hora země, Rysy, jež dosahuje 2499 metrů nad mořem. Nejvýznamnějším střediskem je zde Zakopané, kam přijede ročně několik miliónů turistů. Přestože Polsko je především rovina, tak Poláci mají hory velmi rádi a také podobně jako my rádi lyžují.
|
Zdroj: Polská turistická organizace
Skvělá Štětínská filharmonie: Tato nádherná budova byla dokončena v roce 2014 na místě, kde stála do roku 1944 bombardováním zničená koncertní budova Konzerthaus. Barcelonské studio Estudio Barozzi Veiga za ni získalo v roce 2015 architektonického Oscara, Cenu Miese van der Rohe. Bílý povrch budovy dokáže měnit barvy a to se využívá k nasvícení při různých výročích.
|
Zdroj: Mike Mareen
Smacznego, tedy dobrou chuť! V polské kuchyni najdete různé historické vlivy, ale především je v ní vidět výrazné používání místních surovin, například brambor, mléčných výrobků, zelí či řepy. Prostě všeho, co v zemi vyroste. Pro Čechy je překvapivý obrovský výběr jídel, jsou jich stovky. Velký důraz je kladen také na polévky. Jednou z nejznámějších je chłodnik čili studená polévka z červené řepy, kterou vidíte na naší fotografii.
|
Zdroj: Polská turistická organizace
Zavřít