Češi ve světě: Jak se žije krajanům, kteří i přes pandemii zůstali v zahraničí
4
/
9
Přehled fotografií
Zavřít
Konec letošní zimy zastihl herce Ivana Fraňka v pohybu. V Africe natáčel pokračování francouzské kultovní komedie OSS 117, v Paříži, kde má stále trvalé bydliště, obvykle vyřizoval různé formality, v Praze dotáčel další film a v Římě pracoval na dvou seriálech. „Spočítal jsem si, že během pěti týdnů jsem seděl ve dvaadvaceti letadlech,“ tvrdí Franěk, jenž momentálně žije v italském městě Avezzano.
|
Zdroj: Ivan Franěk
Únor 2020: Ivan Franěk s Jeanem Dujardinem, mj. držitelem Oscara za vedlejší herecký výkon v Umělci (2011), při natáčení pokračování filmu OSS 117
|
Zdroj: Ivan Franěk
Do Spojených států odletěla 6. února na předávání Oscarů. Už čtvrtým rokem totiž píše knihu a natáčí dokumentární film Camerraman o jednom z nejuznávanějších kameramanů současnosti, držiteli tří Oscarů Robertu Richardsonovi. Ten byl, letos už podesáté, nominován na ceny Americké filmové akademie – za kameru ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. Dny koronavirové krize tak tráví Jana Hojdová v jeho vile na Cape Codu ve státě Massachusetts.
|
Zdroj: Michal Sikora
Duben 2020: selfíčko Jany Hojdové a kameramana Roberta Richardsona pro Reflex
|
Zdroj: Jana Hojdová
Zakladatel prvního pražského punkového kadeřnictví, Salonu Joshua (1993), Lukáš Černý s manželkou Martinou jsou dva z asi pěti stovek Čechů, kteří se nastálo usadili na Bali, kde podle oficiálních údajů žije přibližně čtyři a půl miliónu obyvatel. „Mezi tu pětistovku počítám i ty, kteří tady jsou třeba sedm měsíců z roku, tedy že sem nejezděj jen na dovolenou,“ říká muž, jenž dnes na Bali vede mj. Joshua District, zahrnující pět vil, restauraci, galerii a prostor na co-working.
|
Zdroj: Archív Lukáše Černého
Erik Kolman Janouch má byt i studio ve Stockholmu, současně opravuje velkou usedlost vzdálenou asi hodinu a půl jízdy jihozápadně od švédské metropole: „Před nedávnem tady ani nebyl internet. Švédsko není zcela obydlenou oblastí, takže i na jihu najdete místa, kde můžete být na samotě. Postupně tady dáváme dohromady zchátralý statek a já si tu kopu veliký záhon, na němž budu pěstovat zeleninu, což je zvlášť v dnešní době důležité.“
|
Zdroj: Archív Erika Kolmana Janoucha
„Často se mě známí z Česka ptají, jak jsem se k práci učitele tady na severu Anglie proboha dostal. Že to není ani prestiž, ani pohoda. Ale já tuhle práci rozhodně nehledal, ona si našla mě. Nějak to vyplynulo z provozování mých českých škol, které navštěvuje dost romských dětí,“ říká Tomáš Kostečka, který už osm let žije v Leedsu, kde vedle své profese hoteliéra založil Comenius School, školu pro Čechy, aby nezapomněli češtinu. Teď jim pomáhá i v době koronavirové krize.
|
Zdroj: Archív Tomáše Kostečky
České děti i s opravdovým českým vysvědčením v britské Comenius School UK v Leedsu
|
Zdroj: Archív Tomáše Kostečky
Známá filmová režisérka se pro Reflex zamyslela nad životem v koronavirem postižené Paříži.
|
Zdroj: Anna Sirjacq
Zavřít