Výstava Akty X v pražském Fragment Gallery

Výstava Akty X v pražském Fragment Gallery Zdroj: Petr Vagner

Fotograf Václav Suchý i s modelkou z jejich vítězného snímku "Provinění"
Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo, Martin Bartkovský, šéfredaktor Reflexu, Petr Vagner, garant projektu Akty X a redaktor Reflexu, MIchaela Studená, zakladatelka projektu Pod svícnem
Fotograf Karel Ševčík, autor vítězného snímku Visím
Vítězní fotografové a organizátoři výstavy Akty X
Dorazila i Kateřina, modelka z fotografie Kateřina II od Martiny Šimkové
23
Fotogalerie

Velký den pro české akty: Vernisáž výstavy Akty X spojila umění a krásu s bojem proti domácímu násilí

Petr Vagner

V pondělí 2. září 2024 proběhla ve Fragment Gallery v Karlíně slavnostní vernisáž výstavy vítězných fotografií soutěže Akty X, kterou pořádá časopis Reflex. Událost nabídla návštěvníkům nejen vizuální zážitek, ale také možnost zamyslet se nad hlubšími tématy. Výstava fotografií i aukce s ní spojená potrvá ještě několik týdnů a dává tak i vám možnost pořídit si domů uměleckou fotografii na plátně a příspět tím na dobrou věc.

Výstava Akty X představila dvanáct výjimečných fotografií, které byly pečlivě vybrány z řady soutěžních kol v průběhu minulého roku. Každý snímek vypráví vlastní příběh a reflektuje různrůzná soutěžní témata. Mezi vystavenými díly byly například fotografie „The Innocence“ Marcely Fish, která se zaměřuje na téma Vzkříšení, nebo „Z balkonu“ od Lukáše Tycara, která se věnuje kontrastu světla a stínu. Pozvání na výstavu přijalo 9 autorů vítězných snímků a redakce Reflexu společně s nimi připítkem výstavu zahájili.

Spojení umění s charitativním záměrem

Výstava však nebyla jen oslavou umění. Všechna vystavená díla byla zároveň nabídnuta do online aukce na portálu Dobrobot.cz, kde je zájemci až do 22. září mohou dražit. Výtěžek z aukce poputuje na podporu neziskové organizace Pod svícnem, která se dlouhodobě věnuje pomoci obětem domácího násilí. Spojení aktové fotografie s touto charitativní aktivitou přináší nový rozměr výstavě a vyzývá veřejnost k zamyšlení nad křehkostí a zranitelností, které mohou být součástí nejen uměleckého díla, ale i skutečného života.

Výstava pokračuje a co přijde dál?

Výstava Akty X bude ve Fragment Gallery k vidění až do 30. září 2024. Pro ty, kteří ještě neměli možnost se na výstavu podívat, je to ideální příležitost prohlédnout si vítězné fotografie na vlastní oči a zároveň přispět na dobrou věc. Po skončení aukce si výherci dražeb mohou své fotoobrazy vyzvednout přímo v galerii v poslední týden výstavy.

A to není vše. Reflex plánuje vydat kalendář pro rok 2025, který bude obsahovat právě tyto vítězné snímky. Kalendář bude brzy k objednání, a tak si milovníci umění a příznivci soutěže Akty X budou moci uchovat kousek této výjimečné výstavy u sebe doma.

Vernisáž výstavy Akty X oslavila nejen umění, ale také lidskou odvahu a solidaritu. Reflex tímto projektem nejenže přispěl oživení tradice aktové fotografie v České republice, ale také ukázal, jak může umění přispět k pozitivním změnám ve společnosti. Děkujeme všem, kteří se zúčastnili a podpořili tento významný projekt, a těšíme se na výsledky dalšího ročníku soutěže, který již nyní probíhá, každý měsíc, vždy na Reflex.cz/AktyX.