Certifikát bránící sexuálním násilníkům v práci s dětmi dostává první obrysy, ale s průtahy. Proč registr deviantů vázne? Zabrání zneužívání dětí a co dalšího má pomoci?

Certifikát bránící sexuálním násilníkům v práci s dětmi dostává první obrysy, ale s průtahy. Proč registr deviantů vázne? Zabrání zneužívání dětí a co dalšího má pomoci? Zdroj: Profimedia.cz

Karolína své trauma z dětství zpracovává dodnes. Pomáhá jí psát si deník, dnes už má  zpět své sebevědomí, stále má ale problém s důvěrou ve vztazích.
Michaela Studená, spoluzakladatelka Pod svícnem, iniciativy bojující proti domácímu násilí
2
Fotogalerie

Dětský certifikát: Proč registr delikventů vázne? A skutečně zabrání zneužívání dětí?

K dětem jen s čistým štítem, respektive s dokladem o beztrestnosti za sexuální trestné činy. Takzvaný dětský certifikát má prověřovat dospělé pracující s dětmi a nezletilé lépe chránit před zneužitím delikventy a násilníky. Nově by se měli uchazeči o práci učitelů, instruktorů i dalších profesí prokazovat podrobnějším výpisem z rejstříku trestů, který by měl i zpětně zobrazovat odsouzení za sexuální násilí vůči dětem. Přípravy změny však provázejí průtahy kvůli složité diskusi o právech pachatelů. V základních obrysech ale mají politici jasno. Může certifikát opravdu děti před zneužíváním více chránit? A jaké další změny jsou potřeba? Přinášíme pohled aktérů změny i dívky, která si jako dítě podobným traumatem prošla a dodnes bojuje s následky.

Já dnes už nemám problém o tom mluvit, chci pomoct. Spousta obětí tu sílu nemá a je potřeba, aby se o tom mluvilo, popisuje jeden­advacetiletá Karolína P., proč se rozhodla otevřeně podělit o svůj příběh. Do pražské kavárny, kde se scházíme, přichází v dobré náladě a s úsměvem. Přiznává ale, že s traumatem, které v dětství zažila, se vyrovnává dodnes. Jako dítě byla sexuálně zneužita a znásilněna. „Když mi bylo osm let, tak mě sexuálně obtěžoval přítel mé matky. Osahával mě. Stalo se to jednou. Já jsem to řekla mámě, ale ta s tím nic neudělala. Vlastně mi řekla něco ve smyslu, jak si vůbec dovoluji něco takového říct. Dnes už jí to ani nemám za zlé, ale tehdy to bylo pro mě velmi nepříjemné. A oni jsou pořád spolu,“ vzpomíná Karolína.

Příběh Karolíny

Bohužel to nebylo naposledy, kdy ji někdo zneužil. Když jí bylo jedenáct, trávila hodně času na výletech s rodinou nejlepšího kamaráda. Často s nimi byl jeho otec. A právě jeho chování vůči Karolíně postupně začalo překračovat přípustné hranice. „On mě opakovaně sexuálně obtěžoval. Hodně se tam pil alkohol, on mi naléval, i když jsem byla dítě, a pak jsem se třeba probudila a on měl penis u mé pusy. Zeptala jsem se, proč to dělá. Řekl mi, že mu připomínám jeho bývalou ženu. Já řekla, že to přece nesmí, takhle zneužívat moje tělo, on se rozbrečel. Přesto jsem se s nimi stýkala dál. Potom se to opakovalo a už to byla i taková psychologická manipulace z jeho strany. Probudila jsem se, měla jsem sperma ve vlasech a on u mě demonstrativně seděl,“ popisuje Karolína. Tohle se Karolíně dělo od jejích jedenácti do třinácti let, až ji jednou kamarádův otec znásilnil. „Když jsem se probudila, tak mi sundával spodní prádlo a dělo se to. V ten moment jsem byla absolutně nehybná, nebyla jsem schopna vůbec nic dělat,“ vzpomíná mladá dívka. Po této zkušenosti Karolína s rodinou utnula kontakt, kamarádovi se svěřila, ten jí ale nevěřil. Mámě už se svěřovat nechtěla a s traumatem se snažila vyrovnat sama. „Vypořádávala jsem se s tím tak, že jsem ve 14 letech začala hodně kouřit marihuanu. Pomáhalo mi to vypnout se od světa. Co se to vlastně dělo, mi začalo docházet až v těch čtrnácti patnácti letech. Cítila jsem se bezcenná, zneužitá, nulové sebevědomí, úplně mě to zlomilo, měla jsem problémy ve škole,“ vzpomíná Karolína. V té době bydlela u prarodičů, kteří si postupně začali všímat, že se něco děje. Její děda nechápal zhoršení ve škole a právě jemu se Karolína svěřila – když jí bylo sedmnáct. Jako bývalý policista začal hned právně jednat. „Hned druhý den jsme s tím šli na policii a potom už to šlo systémem. Bohužel byl covid, takže to nakonec trvalo tři roky,“ vzpomíná Karolína. Násilník od soudu odešel s tříletým trestem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!