Vaječný likér se připravoval v západní Evropě už ve středověku

Vaječný likér se připravoval v západní Evropě už ve středověku Zdroj: DPphoto / Profimedia

Nejen tuzemská VÁNOČNÍ KLASIKA: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?
Eggnog je v USA podstatně větší fenomén než u nás; na trika si tu tisknou vaječňákové fóry založené zpravidla na jazykových hříčkách.
Vaječný likér může být také součástí koktejlů nebo horkých drinků, jako je třeba bombardino
„Vánoce, Marge! Máme před sebou jen třicet sladkých vaječných dní, pak nám to vláda zas sebere,“ odvětí konspirační teoretik Homer.
4 Fotogalerie

Věčný vaječňák: Nejen tuzemská vánoční tradice. Kde se vzal a proč ho milujeme?

Kateřina Kadlecová

Bohatá, slaďounká chuť vanilky, kvalitní smetany a vyšlehaných žloutků, hladká, mazlivá krémovitá konzistence, obsah rumu, amaretta nebo brandy tak akorát, aby to člověka nezbořilo, ale zahřálo. Vedle červeného svařeného vína a voňavého punče je VAJEČNÝ KOŇAK českou vánoční stálicí; v západní Evropě se pije už od středověku, český kuchtík nebo kuchta si ho rádi připravují podomácku. Jako právě teď já.

Nejhorší je, že nemůžu ochutnávat – jako půlka národa touhle dobou jsem nasypaná léky až po hrdlo, a i když má ta krásná věc v hrnci jen kolem dvaceti procent alkoholu a účinek paralenu by možná neovlivnila, beztak bych lahodnou chuť přes bariéru chřipajzny necítila. Aroma tohoto konkrétního ajrkoňaku (z německého Eiercognac) ovšem důvěrně znám a na internetu volně dostupný recept Romana Pauluse mohu vám všem doporučit.

Šestinásobný michelinský chef nechá v hrnci s půllitrem šlehačky200 ml kondenzovaného mléka vyvařit i vyškrábaný vanilkový lusk (nebojte, pak se propasíruje), k tomu 200 g cukru, a ještě cukr vanilkový. Horký základ se přilije k pěně z dalších 200 g cukru a nějakých patnácti žloutků od šťastných slepic (bílky na kokosové pusinky nebo Pavlovu o svátcích nejsou k zahození). Celé se to nechá ještě malinko zhoustnout na plotně a po vychlazení se přilije 400 ml tuzemáku100 ml amaretta. U nás tedy přiléváme méně, neboť polovinu vaječňáku necháváme nealkoholickou pro četné děti a rodinné abstinenty (ano, žijí mezi námi). Získáte dva litry dobroty, a pokud jste si po celý rok poctivě schovávali krásné lahvičky od všemožných sirupů, můžete je naplnit a máte tzv. rukodělný vánoční dárek jako fík.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!