Blondýna v Arábii

Blondýna v Arábii Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

Prázdniny české učitelky aneb Zklamání i radost z Lednice a těšení se na chorvatské piče

Blanka Solařová

Tak a polovinu prázdnin máme za sebou a co? Já už jsem absolvovala tolik dovolených, že se těším, až si budu moct odpočinout v práci. Nedávno jsem byla v Kapucínské hrobce s nápisem Quod fuimus, estis: quod sumus, vos eritis (Co jsme my, byli jste i vy. Co jsme my, budete i vy) a říkám si, jak je třeba žít a užívat si, protože je nejen polovina prázdnin, ale (pro mě) také více než polovina života. A já to všechno profrcám čuměním na Netflix a sociální média. Budu snad pohřbena s Instagramem a seriálem Seinfeld?

A tak jsem se rozhodla si užít. Kamarádka Z. K. se nabídla, že mě vezme na výlet na zámek Lednice i s mým americkým kamarádem, který je úplně hyn z evropských budov.

 „Jedeme na zámek!“ povzbudila jsem jeho nenasytné lapání evropské historie. Což pro mě znamená vylézt si na minaret. Bohužel, pro něj „na zámek“ znamenalo „dovnitř zámku“ a ztropil malou scénku jako děcko. Urazil se a odmítl se pohnout z místa, dokud nebudou všichni nahnáni do prostoru historické budovy. Američani zámky nemají, jenom visací. A brnění jen v rukou a nohou.  

Hned jak jsem ho vecpala do zámeckých sálů, se uklidnil a fotografoval jako o život, zvláště první splachovací záchod v Evropě. Z. K. se ptala průvodce, jaké historické celebrity tam v salónu pařily a jestli byly i mezinárodní. Tak byly, hlavně z Velké Británie. Zajímavý byl také obraz těhotné šlechtičny, která porodila cca 24 dětí (nepamatuji si přesné číslo), a Američan tedy poznamenal, že její „huhu“ musela být jako clown car. To volným překladem naznačuje vtip, kde se z malého auta vysouká velké množství klaunů, ale já bych asi řekla, že se tam dá zaparkovat Land Rover.

Byla jsem zklamaná, že už se nepoužívají šoupací papuče jako v minulosti. A nebyla ani Bílá paní, protože i paní pokladní byla opálená. Prohlídka trvala 45 minut za lidovou cenu 300 korun. Jsem ráda, že jsem šla teď, protože v důchodu už na to nebudu mít peníze. Dnes odlétám do Chorvatska, odkud vás budu informovat, jak to tam vypadá s cenami a čistotou vody. Jsem zvědava, jestli Chorvati nadávají na Čechy, aby se pořád nenadávalo jen na mě. Také se těším, až mi nabídnou studené piče (pití, nejsem žádný kanálník). Jsem celkem skromná, vydržím i pětihvězdičkový hotel (tato poznámka byla vsunuta pro moje hejtry, kterým tímto otevírám další pole působnosti). Vrlo mi je žao.