Slunné pláže lákají mnoho turistů

Slunné pláže lákají mnoho turistů Zdroj: reprofoto

Tučepi
Tučepi
Tučepi
Makarska
Makarska
16
Fotogalerie

Ta nejhezčí a nejoblíbenější letoviska na chorvatském Jadranu. Kam jet na dovolenou?

Do Chorvatska jezdí každoročně statisíce českých turistů. Přestože toho má tato země opravdu hodně co nabídnout – od historických památek po nádherné národní parky – většina návštěvníků míří k moři. Hlavním lákadlem Chorvatska jsou zkrátka vody Jadranu.  Ale kam přesně se za mořem vydat, aby dovolená splnila vaše představy? Přinášíme přehled těch nejoblíbenějších chorvatských letovisek.

Letoviska na Istrijském poloostrově

O Istrii se často říká, že „to není to pravé Chorvatsko“ – ať už kvůli historickým souvislostem anebo jejímu krajinnému rázu, který se značně liší od jižních chorvatských lokací. Chybí tu zejména kulisa horských masivů a skal shlížejících na pobřeží, která dodává neopakovatelné kouzlo třeba Makarské riviéře. Istrie má ale i své výhody.

Jak zažít netradiční Chorvatsko? Tipy zde >>>

Tou nejviditelnější je relativní blízkost českých hranicím, cesta na Istrii vám z domoviny zabere jednoznačně nejméně času. Milovníci barevných západů slunce přímo do moře pak ocení, že podél Istrie se netáhnou v podstatě žádné velké ostrovy. Z letovisek na západním pobřeží poloostrova se tak nabízí pohled na širé moře, což na řadě míst v Dalmácii není možné.

Nejsevernějším velkým letoviskem je Umag. Městečko s 13 tisíci obyvateli nabízí ve svém okolí nepřeberné možnosti ubytování, pěkných pláží a sportovního vyžití. Kvůli četným tenisovým kurtům v okolí se Umagu přezdívá město tenisu. Dvacet kilometrů na jih následuje Poreč, asi nejvyhlášenější istrijské letovisko. Najdete tu desítky velkých hotelů a apartmánových komplexů, samozřejmostí jsou i kempy. Poreč zaujme jak milovníky historie (povinná je návštěva Eufrazijovy baziliky), tak rodiny s dětmi – v dosahu města je velký akvapark a dinopark. Dále jižním směrem pak následují letoviska Funtana, Vrsar a Rovinj.

Pobřeží kolem největšího města Istrie Puly je turisticky využíváno spíše méně, oblíbený je ale nejjižnější cíp poloostrova – množství hotelů a apartmánů je v Medulinu, milovníci kempů by pak měli zamířit do Premantury

Kvarnerská riviéra a Chorvatské přímoří – Rabac, Crikvenica a ostrovy

Výrazně menšímu zájmu turistů se těší východní pobřeží Istrie – označované jako Kvarnerská riviéra. Možná proto, že pláže směřují do Kvarnerského zálivu, a chybí tak výše zmiňovaný výhled na širé moře. Jistou výjimkou je obec Rabac, v jejímž okolí je řada pěkných oblázkových pláží a jejíž turistické zázemí se v posledních letech bouřlivě rozrostlo, nebo staré lázeňské město Opatija.

Ještě méně pak koupání chtiví turisté využívají dlouhý pobřežní pás mezi Rijekou a severní Dalmácií, tzv. Chorvatské přímoří – a to jednoduše proto, že svahy hor zde strmě spadají do moře, takže výstavba větších hotelů a kempů tu ani není možná. V oblasti stojí za zmínku snad jen Crikvenica, která je příznačnou výjimkou z pravidla. Jedná se o příjemné, upravené letovisko s mnoha parky, promenádami a bohatou nabídkou ubytovacích služeb. 

Největší masy českých turistů v této části Chorvatska ale směřují na ostrovy. Oblíbený je zejména Krk, který s pevninou spojuje most a není proto nutné využít trajektu. Nejlepší zázemí pro turisty nabízí Baška, ležící v jižní části ostrova, nebo letoviska Njivice a Malinska, ležící pro změnu na severu. Na ostrově Rab patří mezi oblíbené destinace poloostrov Lopar, a to díky svým písečným plážím, v Chorvatsku jinak spíše vzácným. Milovníci bujarého nočního života a žhavých letních večírků zamíří do Novalji na ostrově Pag, kde se nachází proslulá pláž Zrće.

Severní Dalmácie – Primošten, Vodice či Biograd na moru

Jako Severní Dalmácie se nazývá oblast mezi městem Karlobag na severu a mysem Zečevo u vesnice Rogoznica. Nejvýznamnějším městem je Zadar, dovolenou ale strávíte spíše v obcích kolem něj. Severně od Zadaru najdete oblíbená letoviska Zaton, Petrčane a Nin, jižně pak leží Bibinje a Sukošan.

Za jedno z nejživějších a nejrušnějších letovisek Severní Dalmácie platí Biograd na Moru. Ten dříve býval městem korunovace chorvatských králů, dnes turisty zaujme hlavně svou atraktivní marinou, přístavem pro jachty s efektním podmořským osvětlením. Za velmi rušné místo ke strávení dovolené lze považovat i Vodice s bohatou nabídkou hotelů, obchodů a kaváren.

Perlou Severní Dalmácie je ale Primošten. Příjemné malé historické městečko ležící na poloostrůvku svými dispozicemi připomene istrijský Rovinj. V posledních letech se nicméně značně rozrostlo a nabízí tak v podstatě nepřeberné možnosti, kde se ubytovat. Pobyt si turisté mohou zpříjemnit návštěvou místních vinic s výborným červeným vínem Babić. 

Makarská riviéra – Brela, Baška Voda, Podgora a další

Řada lidí by Makarskou riviéru označila za nejhezčí část chorvatského pobřeží. Křišťálově čisté moře, nádherné oblázkové pláže a masiv Biokova tyčící se přímo nad riviérou odpovídají obrázku toho, co si turisté vybaví, když se řekne „Chorvatsko“. Makarskou riviérou se obvykle chápe asi padesát kilometrů dlouhý pás pobřeží mezi Brelou na severu a Gradacem na jihu.

Dalšími letovisky, nacházejícími se v této oblasti, jsou Baška Voda, Makarská, Tučepi, Podgora, Živogošče, Drvenik nebo Podaca. Jednoduše lze říci, že výběrem žádné z těchto destinací neprohloupíte. Za nejvyhlášenější letovisko Makarské riviéry bývá obvykle považována Brela. Ubytovací kapacity jsou tam spíše omezené, a to právě proto, aby si místo zachovalo punc exkluzivity. V Brele mimochodem najdete jednu z nejhezčích jadranských pláží Punta rata. Superlativy se ale dočtete i o pláži Gornja Vala nedaleko Gradacu nebo o nudistické pláži Nugal, která se skrývá v rozlehlém borovicovém háji nedaleko Makarské.

Jižní Dalmácie – poloostrov Pelješac, Dubrovník a Cavtat

Většina dovolenkářů mířících do Chorvatskavlastním autem ze střední Evropy se zastaví nejpozději na Makarské riviéře, do jižní Dalmácie jich pokračuje jen málo. V letoviscích na jihu si tak kvůli množství krajanů nebudete připadat jako někde na Lipně, což může být pro leckoho významná konkurenční výhoda této oblasti.

Krásnými přírodními scenériemi a bujnou vegetací oplývá poloostrov Pelješac. Nejoblíbenějšími letovisky jsou Orebić, Trpanj a Viganj. Při patě poloostrova pak leží historická městečka Ston a Mali Ston s dochovaným systémem opevnění, která rozhodně stojí za výlet.

To ale jednoznačně platí i o světově proslulém Dubrovníku, jednom z nejhezčích měst celého Středomoří. Pokud to chcete mít do Dubrovníku blízko, vyberte si jako místo své dovolené některou z obcí ležících přímo na dubrovnické riviéře. Jedná se – v kontrastu s centrem samotného Dubrovníku – spíše o klidnější letoviska. Jmenovat můžeme Zaton či Trsteno.

Dále jižním směrem od Dubrovníku už leží jen značně opomíjený region Konavle. Tamní letoviska Cavtat a Molunat mojí pověst klidnějších, ovšem lehce dražších destinací.