Cenné zkušenosti nabrané během pobytu v cizině obohatí nejen studium, ale i osobní život

Cenné zkušenosti nabrané během pobytu v cizině obohatí nejen studium, ale i osobní život Zdroj: Archív

Studuj, cestuj a objevuj nové kultury, třeba i na Havaji nebo Novém Zélandu

red

Miluješ cestování, poznávání nových míst a nebojíš se vystoupit z komfortní zóny? Zahraniční studijní pobyt je pro tebe skvělou příležitostí, jak propojit cestovatelskou vášeň s akademickými povinnostmi a zažít něco nového. Cenné zkušenosti nabrané během pobytu v cizině obohatí nejen tvé studium, ale i osobní život. Některé univerzity nabízí už i tak atraktivní a exotické destinace, jako je třeba Malajsie, Korea, Uruguay nebo Nový Zéland.

Vybírej si školu podle zahraniční nabídky

Pokud tě láká studium v zahraničí, nezapomeň při výběru univerzity zohlednit také její nabídku zahraničních studijních příležitostí. Správná volba ti může otevřít dveře do světa a umožnit studovat a třeba i žít v destinacích po celém světě.

„Můj semestr na Sophia University v Tokiu byl jedním z nejlepších zážitků v životě. Studium v srdci Japonska mi nejen otevřelo nové akademické obzory, ale také mi umožnilo plně se ponořit do fascinující japonské kultury. Díky místnímu stipendiu jsem si mohl dovolit cestovat po celé zemi a objevovat další nádherná místa. Pokud přemýšlíte o studiu v zahraničí, Sophia je skvělá volba, která vám nabídne nejen kvalitní vzdělání, ale i zážitky, na které nikdy nezapomenete,“ uvedl Henry Johnsrud, výměnný student z pražské Anglo-American University, který strávil jarní semestr 2023 na univerzitě Sophia v japonském Tokiu.

Tuzemské univerzity nabízí různá řešení

Erasmus je jen jednou z možností, jak zažít studium v zahraničí. České vysoké školy spolupracují s celou řadou univerzit v Evropské unii i po celém světě, díky čemuž mohou čeští vysokoškoláci cestovat doslova i k protinožcům. Například pražská Anglo-American University vysílá své studenty třeba i na Murdoch University do Austrálie, tokijskou Sophia University nebo na kanadskou University of the Fraser Valley.

„Před covidem jsme se na AAU zaměřovali na spolupráci především s americkými a britskými univerzitami, což pro nás díky tomu, že na AAU vyučujeme výhradně v angličtině, byli přirození partneři," uvedl Richard Olehla, prorektor pro akademickou kvalitu a internacionalizaci z AAU. „V poslední době ovšem partnerství rozšiřujeme na základě zájmu studentů a požadavcích stále více propojeného trhu práce do dalších světových regionů, mezi nimiž jsou v poslední době populární hlavně asijské destinace typu Japonsko, Jižní Korea či Malajsie."

I krátkodobé studium v zahraničí stojí za to

Prostřednictvím Anglo-American University vycestuje každý rok do zahraničí kolem 30 studentů. Z nich zhruba dvě třetiny dávají přednost mimoevropským destinacím. Nejčastěji se jedná o semestrální studijní pobyty, které trvají čtyři až pět měsíců.

"Představte si, že vyjedete do Uruguaye, na Nový Zéland nebo třeba na Havaj a vrátíte se zpátky na AAU s novým pohledem na svět, s jedinečnými zážitky z úplně jiného kulturního prostředí a kontakty, se kterými vás bude pojit celoživotní přátelství a v budoucnu třeba i pracovní partnerství,“ uvádí Olehla. "Právě proto naše studenty povzbuzujeme, aby využili všech příležitostí, které jim nabízíme."

V následujících letech vyjede do zahraničí větší počet studentů

Zatímco do roku 2021 čeští vysokoškoláci jezdili nejčastěji do Německa, Španělska nebo Velké Británie, dnes mohou studenti vycestovat do celého světa. Ačkoli pandemie a válka na Ukrajině v uplynulých letech vedly ke snížení počtu vysokoškoláků účastnících se zahraničních výměnných programů, ředitel Domu zahraniční spolupráce Michal Uhl pro server vysokéškoly.cz již dříve potvrdil, že do roku 2027 se očekává nárůst zájmu o výjezdy prostřednictvím programu Erasmus. A to i díky většímu rozpočtu.