Mig21 na Colours of Ostrava

Mig21 na Colours of Ostrava Zdroj: Klaudia Ligačová

Aneta Langerová na Colours of Ostrava
Aneta Langerová na Colours of Ostrava
Colours of Ostrava 2024
Colours of Ostrava 2024
Colours of Ostrava 2024
12
Fotogalerie

Druhý den Colours of Ostrava: Emoční tornádo, hrdelní beatbox a rubačka pod vysokou pecí

Colours of Ostrava se včera naplno rozjely. Člověk by se nejradši rozdvojil, nebo roztrojil, aby mohl stihnout všechno oč měl zájem. Vybrali jsme pár pecek, které skutečně z řady skvělých vystoupení vyčnívají. Na hlavní stagi se vystřídalo hned několik zajímavých uskupení. Publikum opět roztančila smíchovská parta Mig21, trochu exotiky přinesli Khruangbin a svým kouzelným hlasem učarovala publiku Natasha Khan. Dorazil i headliner Sam Smith.

Čtvrtek začíná na Reflex stagi a to rovnou velmi po ostravsku. Sešli se komentátor Reflexu Oliver Adámek s ostravskými kořeny a Ostravák jak poleno - komik a patriot Jiří Krhut. Ten je skutečně rozený šoumen a celý sál si okamžitě podmanil svým nekorektním humorem. Za hodinku debaty, která ani tak nebyla konvenčním rozhovorem, jako spíš stand-upem s prvky konverzace, stihl Krhut pobavit i vysvětlit své tvůrčí pohnutky, dynamiku jeho spolupráce s dalším ostravským umělcem Štepánem Kozubem a také přečíst něco málo z jeho nejnovější knihy.

Z Krhuta takřka poklusem letíme na Mig21, pravidelné vstupující na Colours, které se pokaždé vyplatí nevynechat. Jiří Macháček a celý ansámbl své věrné publikum dobře zná, a tak ty největší pecky ani nemusí zpívat, protože slova do rytmu písničky nezadržitelně plynou rovnou z vařícího publika.

Mezi umělci a řečníky

Nejen muzikou a komedií člověk živ, a tak je občas dobré si poslechnout něco, co vytříbí intelektuální pohárky diváctva. Taková byla debata ve stanu pod patronátem Ostravské univerzity, kde se sešli politický geograf Tomáš Drobík s amerikanistou Janem Benešem a probrali nejnovější události americké politiky. Důležitost vybraného tématu dokazoval i stan, co praskal ve švech.

Emoční tornádo na hlavní stagi

Mimo pozornost mainstreamu, přesto však všem na očích, ovládl Fresh Stage nápaditý japonský umělec a beatboxer Yogetsu Akasaka. Svými hrdelními beaty uváděl diváky do extatického rauše jako zkušený hudební šaman. V jeho podání Colours of Ostrava opět dokazují, že nejsou festivalem trendů nudného popu, ale dokážou nabídnout i skvělé samorosty, které byste nikde jinde neobjevili. Rozmanitý a lehce pikantní pad thai servírovala návštěvníkům texaská kapela Khruangbin inspirovaná thajskou hudbou šedesátých let. Navázala na ně britsko-pákistánská zpěvačka se skupinou Bat for Lashes a učarovala svým kouzelným hlasem. Tuto dámu se vyplatí nejen poslouchat, ale hlavně vnímat, její vystoupení jsou hudbou pro oči i duši.

Když nás omrzely tradiční stánkové pochutiny, protože langoše a burgery jsou sice k pivu vždycky to pravé, ale někdy máte čas a chuť důstojně stolovat, zašli jsme na pravou italskou pizzu do nedávno otevřené L’Osterie. Skvělý prostor, skvělé jídlo, zážitek s puncem luxusu, a to vše prakticky v srdci festivalu. Kdo chce po koncertě taky na chvíli zklidnit ducha a dobře se najíst ať to taky zkusí „nefestivalově“.

I když to třeba neznáte, jakmile začne zpívat své největší hity, řeknete si, tohle už jsem někdy slyšel. Colours of Ostrava kromě alternativní scény přiváží hvězdy světového formátu, a to byl i trhák čtvrtečního večera Sam Smith. Svou velkolepou show si v jednu chvíli získal zraky i uši celého festivalu a jak má ve zvyku, bujarou atmosféru dokázal přetavit do emočního tornáda.

Není Sam Smith váš šálek kávy a ještě se vám nechce domů? Tak pro ty včera zahráli technaři NTO. Rozhodně milé překvapení večera. Co se nejdřív rozjíždí jako jemnohra tónů, končí jako pravověrná rubačka pod vysokou pecí. Takže kdo z let svého dospívání nezapomněl, jak správně „šlapat zelí„ a k tomu si sem tam zkusit trošku rytmicky zakroutit tělem, mohl se tu během hodinu a půl dlouhé dávky poctivých setů prošlapat až do transu.

Na fotografie z druhého dne barevného festivalu se můžete podívat do naší fotogalerie. Všechny besedy z Reflex stage najdete na webu a zítra se můžete těšit na další shrnutí.