Colours of Ostrava

Colours of Ostrava Zdroj: Klaudia Ligačová

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
39
Fotogalerie

Překvapující třetí den na Colours: Neočekávaný Petr Pavel a očekávaný Lenny Kravitz. A nechyběli ani šamani

Třetí festivalový den se nesl v duchu přeplněných postranních uliček a delších front před vstupy i u stánků s občerstvením. Začínající víkend se propsal do návštěvnosti. Do Ostravy dorazily hned dvě hvězdy festivalu Lenny Kravitz a prezident Petr Pavel. Na své si přišli i hledači alternativní hudby, překvapila jihokorejská skupina Numori nebo německá kapela Tangerine Dream.

Včerejší ráno nezačalo úplně nejlépe nejen pro vedení Colours. Do nedávna neznámá americká IT firma při aktualizaci svého bezpečnostního programu nevědomky aktualizovala i program Colours (a nejspíše i další plány polovině světa), když při masivním výpadku přestala fungovat řada letišť, zpěvačka Sevdaliza uvízla na jednom z nich. Fanoušci ale nemusí smutnit, podařilo se program nově přeskládat. A tak íránsko-holandská zpěvačka uzavře letošní festival dnes na T-Mobile stagi půl hodiny po půlnoci.

Komu se výpadky sítě vyhnuly byla Reflex stage, kde se celý program obešel bez komplikací, a to v praxi znamená místnost zaplněná tak, že ti nejméně šťastní se do ni ani nevejdou. Páteční program otevřel ve dvě odpoledne šéfredaktor Martin Bartkovský, který se zakladatelkami Pod Svícnem probral nelehké téma domácího násilí. Michaela Studená i Barbora Urbanová zavítaly na Reflex stage podruhé a znova se mohly přesvědčit o tom, že lidé o osvětu mají zájem. Následovaly dvě debaty s Tonyou Graves a Lenny, nechyběl ani stand-up Libora Macháčka.

Jihokorejská fúze a německá cesta do vesmíru

Colours jsou dobře známé svou šťastnou rukou, co se týče objevování nových méně známých interpretů. Takže, jestli vás nebavilo vystoupení Emmy Smetany a Jordana Haje, které v sobě sice má exotické prvky v podobě různorodých kořenů obou interpretů, na druhé straně areálu na Fresh stagi vystoupila na evropské poměry velmi netradiční skupina Numori. Dlouhá cesta z Jižní Koreje byla vykoupena nadšeným publikem, které si nefalšovaný K-pop užívalo plnými doušky. Energické vystoupení korejské pětice mělo v sobě prvky mystiky i tradiční korejské hudby. Skupina poutala i vizuálně hezky sladěnými šaty v červenočerné kombinaci.

Největší pódium patřilo včera kapele Son Mieux se svým indie discopopem, které roztančilo i ty nejmenší návštěvníky se sluchátky na uších. O pár metrů dál, na druhém největším pódiu festivalu, krátce po deváté večerní, zahrála západoněmecká kapela Tangerine Dream. Přízvisko „šamani syntezátorů“, které si vysloužili za těch mnoho let na scéně, sedí stále perfektně. Mix elektronické hudby a propracovaných krajinných zvuků dělá z jejich vystoupení cestu někam mnohem dál, než jakou vážili Pražáci do Ostravy.

Páteční hvězdy festivalu

Nelze opomenout největší hvězdu festivalu Lennyho Kravitze, kterého na moment zastínila překvapivá návštěva prezidenta Petra Pavla. Ten společně s manželkou Evou zkušeně prošel vítkovický areál, jelikož do Ostravy zavítal už loni. Potom s několika deseti tisíci návštěvníky čekal na americkou hvězdu, o které se traduje, že do Ostravy přijela se sedmi kamiony naložených techniky. Dvě hodiny trvající představení splnilo očekávání a nejspíše předčilo zpěvákova očekávání. Lenny Kravitz si své publikum náležitě užíval. Kromě svých největších hitů, jako Fly away nebo Are you gonna go my way, představil i ochutnávku z jeho nejnovějšího alba Blue Electric Light.

Pokud jste letos nestihli zavítat na Colours, zavítejte alespoň do naší fotogalerie, kde najdete ty nejlepší snímky třetího festivalového dne.