Video placeholder
Tonya Graves v besedě Reflexu na Colours of Ostrava 2024
Tonya Graves v besedě na Reflex stage na Colours of Ostrava
Tonya Graves v besedě na Reflex stage na Colours of Ostrava
Tonya Graves v besedě na Reflex stage na Colours of Ostrava
Tonya Graves v besedě na Reflex stage na Colours of Ostrava
Tonya Graves v besedě na Reflex stage na Colours of Ostrava
8
Fotogalerie

Tereza je Černochová, já jsem černoška, máme se rády. „Knihomola“ Tonya Graves vyvrací fámy

Multižánrovou americkou zpěvačku, která žije už pomalu třicet let v České republice, pamětníci zaznamenali v kapele Liquid Harmony, šestnáct let s formací Monkey Business ji ovšem trvale zapsalo do srdcí nás všech. TONYA GRAVES přinesla lásku, fóry o Chantal Poullain i Tereze Černochové i své oblíbené téma menopauzy na stage Reflexu na Colours of Ostrava, kde posléze zavírala třetí den tři hodiny po půlnoci v nádherném šapitó New York stage. Podívejte se na diskusi s „paní Pusučau" v našem videu.

Tonya Graves je majitelkou několika Andělů, tanečnicí Stardance, filmovou herečkou (němé role jsou prý její parketa), porotkyní soutěže Eurovision Song Contest a momentálně hlavní tváří kapely The Stylists. Jak vznikly její nové písně Tinder (složil ji Adam Svatoš alias Kato) nebo Blues, kterou nazpívala s rapperem a učitelem Ironkapem? „Videoklip k Blues jsme točili v krásném kostelu kousek od Prahy se starými varhanami. Přitom jsem ještě doma ve Státech na katolické škole byla prohlášena za kacířku poté, co jsem řekla, že každý člověk má mozek a může samostatně myslet. Měla jsem štěstí, mohla jsem skončit třeba jako Jana Husa," připomněla původní ideu písničky Monkey Business We Feel Better Then Jan Hus.

Jsem kecka, neumím držet hubu

Tonya se také smála svému idiolektu, tonštině; ačkoli ve svém druhém jazyku čte, zpívá, hraje, a dokonce moderuje, rozhodně prý nemluví česky. „Kamkoli na světě přijedu, první věcí, co se v cizí řeči naučím, jsou slova prosím a děkuju. To jsou nejdůležitější slova vůbec. Chantal Poullain se naučila češtině kvůli svojí lásce, zatímco já se naučila češtině, nebo spíš tonštině, protože jsem kecka, neumím držet hubu."

Připomněla léta krátce po svém příjezdu do Prahy v roce 1995, kdy pracovala v knihkupectví cizojazyčné literatury Globe, a mluvila také o svých filmových rolích. „Moc ráda jsem hrála Jiřímu Menzelovi v Obsluhoval jsem anglického krále, kde jsem v roli etiopského panovníka nemluvila vůbec. Tam jsem jenom ukazovala. Byl to pro mě jeden z největších životních zážitků, autor literární předlohy Bohumil Hrabal je můj nejoblíbenější český spisovatel. Lituju, že jsem ho osobně nepoznala. Já jsem v jednu dobu, než začaly smartphony a tablety, byla hodně velká knihomola," přišla milovnice knih Ivana Klímy a Josefa Škvoreckého s roztomilým novotvarem.

Děkuju, Terezo, mně už to stačilo

Vrátila se dokonce i k fámě, že se se zpěvačkou Terezou Černochovou, která ji nahradila v Monkey Business, nemají rády: „Ona je Černochová, já jsem černoška, jak bychom se nemohly mít rády? Jsme kamarádky, její maminka byla mojí doktorkou ORL, než šla do penze. Monkey Business byla moje rodina šestnáct let, ale být jediná ženská v pánským klubu, když je člověku 54? Děkuju, Terezo, mně už to stačilo."