Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček mají jistě s nemohoucím prezidentem mnoho práce. Ustaraně ale nepůsobí.

Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček mají jistě s nemohoucím prezidentem mnoho práce. Ustaraně ale nepůsobí. Zdroj: Marek Podhora / Mafra / Profimedia

Miloš Zeman se teší výtečnému zdraví.
Miloš Zeman se teší výtečnému zdraví.
Miloš Zeman se teší výtečnému zdraví.
Miloš Zeman se teší výtečnému zdraví.
Návštěva prezidenta v první třídě
10
Fotogalerie

Prezidenta musíme nejprve exhumovat a nabalzamovat, až potom se vyjádří k Vrběticím, omlouvá Hrad Zemana

Oznámení ministra vnitra a premiéra o výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích z roku 2014, za kterým stály ruské tajné služby, vzbudilo veliký rozruch nejen v naší republice, ale i napříč celým světem.

Zatímco České republice vyjadřovaly podporu řady státníků zahraničních zemí, tak na vyjádření našeho nejvyššího státníka si musíme počkat. Prezident Miloš Zeman se k situaci vyjádří podle všeho až příští týden, což je poměrně nezvyklé a u řady lidí to vyvolává spoustu otázek. 

„Pan prezident není již tak flexibilní, jak býval. Je to dáno samozřejmě jak dílem jeho vysokého pracovního tempa, kdy neví dřív, kde a jak pomoci republice, a taky to již není švarný junák. Ačkoliv je stále zdráv jako nikdo, vysoké tempo, které nastavil v letech minulých, pomalu vyměnil za kroky pomalejší, leč rozvážnější,“ vysvětloval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který posléze přečetl bůh ví proč deset stránek z Bible, pomodlil se a pak zase četl něco z Bible.

Zatímco Jiří Ovčáček, který se rozhodl, že prostřednictvím svého Twitteru zveřejní celý obsah Bible, moc relevantních informací nesdělil, světlo do problému se pokusil vložit Radim Ždímal, hradní archeolog, který se stará o ostatky Miloše Zemana.

„Nemůžete po panu prezidentovi chtít vyjádření ze dne na den. Takhle to nefunguje. Jakékoliv jeho výstupy směrem ven se musí dlouze připravovat. Hrad má na to celý tým lidí, kteří musí pana prezidenta na vše připravit. Pokud se jedná o nějaké vyjádření na kamery nebo před veřejností, kde je účast pana prezidenta nutná, a to mluvím o účasti pana prezidenta v živém, maximálně položivém stavu, musíme postupovat vždy podle zažitých kroků.

V první řadě musíme pana prezidenta exhumovat z jeho krypty pod Pražským hradem. Tuto činnost provádím vždy já za přítomnosti předem schváleného a objednaného lovce upírů, který namátkově přiloží panu prezidentovi kolem obličeje česnek, jestli se z něho nestal upír. 

Jestliže pan prezident ještě není upírem, je jeho tělo exhumováno, nabalzamováno a po dobu čtyř dnů postupně přiváděno zpět k životu. Tento proces nelze nijak urychlit.

Až potom lékař po změření životních funkcí prohlásí pana prezidenta za živého, můžeme začít připravovat další kroky. V tomto konkrétním případě musíme počkat na materiály z Moskvy. Bez nich se nehneme z místa.

Hned jak pan prezident začne reagovat na světlo, příslušní pracovníci mu vysvětlí, kde je, jak se jmenuje a co se od něj očekává. Panu prezidentovi jsou posléze předány instrukce z Moskvy k nastudování. To trvá maximálně den.

No a až je tohle všechno vyřešeno, tak teprve potom můžeme prezidenta nastřelit povzbuzováky, obléci ho a pustit někam mezi lidi. Tady vidíte, že bezprostřední vyjádření od pana prezidenta není možné, a proto těch sedm dnů,“ vysvětlil hradní archeolog, jak se věci mají, a nyní i veřejnost konečně zná důvod Zemanovy prodlevy ve vyjádření. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že je minimálně podivné, proč se jindy výřečný Zeman rozhodl okomentovat události posledních dní až příští víkend.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>