Předseda ČSSD Jan Hamáček na on-line sjezdu strany obhájil, ve funkci bude pokračovat.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na on-line sjezdu strany obhájil, ve funkci bude pokračovat. Zdroj: ČTK

Pokud u nás zase něco vyhodíte do vzduchu, nebudeme se bát dál vyhošťovat, pohrozil Hamáček Rusku

Na hrubý pytel, hrubá záplata, jak se říká. Za teroristický útok na zboží ve Vrběticích, za kterým stojí Ruská federace, přišla ze strany České republiky tvrdá a nesmlouvavá odplata. Bylo vyhoštěno 18 ruských diplomatů.

„Je to tvrdé, ale my musíme ukázat, že se nezalekneme agrese a že oplácíme stejným, ne-li přísnějším metrem,“ bil se v prsa Jan Hamáček, když jel osobně požádat ruské diplomaty, jestli by byli tak laskaví a opustili naši zemi.

„My se nesmíme hrbit před nikým. Jsme suverénní stát a jakékoliv útoky cizím státem na našem území jsou naprosto nepřijatelné. Musíme být proto v reakci velmi tvrdí a důslední,“ prohlašoval pan ministr, když ruským diplomatům pomáhal balit, skočil jim nakoupit a jednomu zanesl oblek do čistírny.

Když potom všem osmnácti vyhoštěným diplomatům uvařil večeři a nechal si od nich do předloktí típat cigarety s pocitem zadostiučinění, že Rusko má, co si zasloužilo, odjel zpět domů.

Brutální vyhoštění osmnácti ruských diplomatů však není konec. Pokud se situace bude opakovat, hrozí Jan Hamáček dalšími odvetami, které si Ruská federace za rámeček rozhodně nedá.

„Jestli se dozvím, že nějaký další ruský agent vyhodil na našem území do vzduchu zase nějaký muniční sklad anebo zabil zase nějaké naše občany, nebudeme se bát vyhostit další ruské diplomaty. Klidně další tři čtyři vyhostíme. To aby si Moskva uvědomila, že není záhodno nás provokovat. I my umíme vystrčit drápky,“ pohrozil Hamáček Rusku na dálku krutou odvetou, pokud se bude podobný incident opakovat.

V mezičase, kdy se Jan Hamáček přestal ovládat a zuřivě vyhrožoval Rusku vyhoštěním „klidně i pěti diplomatů, pokud na naše území přijedou jejich tanky“, prezident Miloš Zeman se snaží napětí mezi oběma zeměmi klidnit.

Zatímco v útrobách katakomb pod Pražským hradem sbírá síly na své vyjádření, které chystá za týden, poslal do Moskvy omluvný dopis a nabídl vyhoštěným diplomatům azyl na Hradě.

„Ten dědek zahořklej, proruskej ať už mě taky přestane srát, nebo mu vyhostím Nejedlýho a bude,“ pohrozil Jan Hamáček, když se dozvěděl, že Miloš Zeman podniká kroky za jeho zády.

Každopádně zda se Ruská federace zalekla hrozby vyhoštění dalších několika diplomatů z naší země, doposud nebylo potvrzeno. Prezident Putin se k situaci zatím nevyjádřil, pouze se od doby výhružky Jana Hamáčka nepřestal smát. Musíme si tak počkat, zda nám zase nevyletí do vzduchu nějaký muniční sklad. Pokud ne, Jan Hamáček si svou tvrdou odvetou a výhružkou jejího opakování, byť v menším měřítku, vydobyl u Ruska respekt a strach.

 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že Česko vyhostilo 18 ruských špionů.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>