Prezident Petr Pavel s manželkou přijali stipendistky a stipendisty Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové,

Prezident Petr Pavel s manželkou přijali stipendistky a stipendisty Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové, Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Prezident Petr Pavel s manželkou přijali stipendistky a stipendisty Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové,
Petr Pavel v pořadu Výborná Show
Petr Pavel motorky zkrátka zbožňuje
﷯Prezident opět neodolal své vysokorychlostní vášni.
V minulosti už motorky osedlal v Itálii nebo Americe.
7 Fotogalerie

První dáma dostane měsíční rentu, aby nemusela jezdit s manželem na motorce a mohla si zaplatit taxík

Dominik Landsman

Podle novely zákona by mohla první dáma Eva Pavlová získávat měsíční rentu 95 tisíc korun na výdaje spojené s reprezentací státu. Co by se na první pohled mohlo zdát jako zprofesionálnění funkce první dámy, je ve skutečnosti snaha zajistit první dámě adekvátní způsob dopravy.

Upozornění: Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.

„Pan prezident je velmi aktivní člověk, který má slabost pro adrenalinové způsoby dopravy. Tu si zajede na nákup na motorce, tu zase na jednání se zástupci zbrojního průmyslu seskočí padákem nebo například na státní návštěvu do sousední země doletí na rogalu.

První dáma však jeho nadšení k tomuto způsobu dopravy nesdílí a zavěšená na rogalu ve večerní róbě se cestou na banket necítí bezpečně. Z toho důvodu je potřeba vyčlenit ze státního rozpočtu pravidelné finance na zajištění její cesty běžnějším způsobem,“ prozradil médiím zdroj z týmu Kanceláře prezidenta republiky, která novelu zákona směrem k vládě iniciovala.

Ačkoliv si první dáma podle vlastních slov uvědomuje, že renta může u veřejnosti působit nelibě, trvá na tom, že je to jediný způsob, který pro vykonávání funkce první dámy připadá v úvahu.

„Peťan je od přírody velice aktivní, a když k tomu přičteme i krizi středního věku, kdy si musí každý den dokazovat, jaký je to chlapák, vznikají často situace, které jsou pro mě osobně neprůchodné. Týká se to hlavně způsobu dopravy, které já rozhodně nejsem fanynkou,“ přiznala první dáma Eva Pavlová.

„Já svého manžela samozřejmě maximálně podporuji a roli první dámy jsem přijala s pokorou a snažím se ho na všech jeho oficiálních cestách doprovázet, ale já mám jenom jedny nervy. Ještě bych, dejme tomu, skousla, že s ním musím jezdit na motorce nebo na vodním skútru, ale jsou způsoby dopravy, které jsou pro mě už za hranou,“ vysvětlovala první dáma.

„Na slavnostní otevření dětského domova v Opavě jsem s Peťanem připluli na raftu. Měla jsem nový kostýmek, který byl po příjezdu celý mokrý a špinavý od bahna, jak jsme museli na jezech raft přenášet,“ vzpomínala Pavlová.

„Na mezinárodní sympózium ve Špindlerově mlýně jsme zase slaňovali z vrtulníku, přičemž se mi moje večerní róba zamotala do slaňovacího lana a celá se potrhala, nebo například na setkání obětí domácího násilí v Jihlavě jsme běželi půlmaraton. Cestou jsem si dvakrát poblila zbrusu nové psaníčko. Tohle se prostě nedá. Já manželovi fandím, že je tak aktivní a cool, ale pro mě tohle už není. Už ani nepamatuju, kdy jsem někam jela autem,“ stěžovala si první dáma.

„Pokud mám vykonávat funkci první dámy, potřebuju finance na dopravu. Stačí mi obyčejný taxík. Hlavně už žádný adrenalin,“ vysvětlila veřejnosti první dáma, proč potřebuje rentu.