Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Vláda na Slovensku postavila novináře mimo zákon. Zprávy bude nově psát Robert Fico

Dominik Landsman

Tak dlouho byl slovenský premiér smutný z toho, jak o něm média nehezky píšou, až se Fico utrhnul. Představil své vládě novelu zákona, ve které staví novinařinu a novináře samotné mimo zákon.

Upozornění: Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.

„Všichni víme, že novináři jsou krvelačné bestie. Jediné, co umí a o co jim jde, je pošlapávat můj odkaz a moji osobu, potažmo ještě osoby s mou osobou spjaté. To je nepřijatelné nejen pro mě, ale i pro slovenské občany. Slovensko si zaslouží vládu, o které budou média hovořit v superlativech. Za stávajících podmínek to ale není možné,“ připustil Robert Fico.

„Byla tu myšlenka, že bychom založili úřad pro dohled nad novináři, kde bychom kontrolovali, co novináři píšou, ale jak znám novináře, ty bestie prohnané, jistě by to nějak obešli. Z toho důvodu nezbývá nic jiného než novinařinu postavit mimo zákon. Psát články a natáčet reportáže bude tedy nezákonné,“ rozhodl Fico.

„Já ale nejsem jako oni. Já mám srdce. Za jeden článek na internet bude pouze napomenutí a pokuta. Uklouznout může každý. Druhé šance ale nedávám, takže při druhém článku na internet nebo nedejbože do novin bude už rovnou vězení. Jinak to s nimi nejde,“ představil Fico návrh zákona, který bude podle jeho slov schválen do několika dnů.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat