Radek Bajgar

Radek Bajgar Zdroj: David Turecký

Knedle neknedle šéfredaktora Reflexu Radka Bajgara

Kateřina Kadlecová

Ve čtvrtek 24. září vychází v Reflexu příloha Excellent, která se celá věnuje gastronomii a pánskému vaření. Představujeme vám v ní recepty, kuchyně, přístupy a osobnosti sedmi mužů z redakce Reflexu, jejichž kuchařské schopnosti pro vás od pondělka demonstrujeme také na www.reflex.cz. V pořadí třetí videoreportáží z vaření uctíme kuchařský minimalismus šéfredaktora Radka Bajgara.

Ačkoli mu úraz na motorce dočasně znemožnil krájení, vystřihl Radek Bajgar moučník jak z partesu. Inu, moučník – on byl vlastně bez mouky. Rychlý, zdravý, laciný, chutný a kreativní dezert nám představil takto: „Budu vařit meruňkové knedlíky. Jenže bez knedlíků – těsto je taková namletá obezita. Když nám babička dělávala knedlíky, přáli jsme si vždycky, aby toho těsta nebylo moc, aby bylo tenké. A od tenkého těsta je jen krůček k žádnému těstu!“

Nevěřili byste, jaká lahůdka to byla – a v podstatě jsme se při vaření vyhnuli práci! Na projekt „líný rodič“ už má sice copyright známý spisovatel a rozumbrada Tom Hodgkinson, ale potenciálního majitele ochranné známky „líný kuchař“ jsme díky voňavým meruňkám našli právě tady.¨

Video placeholder
Šéfredaktor Reflexu Radek Bajgar • Pavel Hamar

Recept

Ovocné knedlíky bez knedlíků

Ingredience – 2 porce

8 meruněk, půlených, vypeckovaných

125 g plnotučného tvarohu

3 polévkové lžíce medu

3 polévkové lžíce másla, rozpuštěného

nebo

8 švestek, půlených, vypeckovaných

3 polévkové lžíce mletého máku

3 polévkové lžíce medu / cukru moučka

3 polévkové lžíce másla, rozpuštěného

Postup

Misku s meruňkami vrazíme na dvě minutky do mikrovlnky a ohřejeme. Kydneme na ně tvaroh, vše přelijeme medem a ve svátek i rozpuštěným, třebas i malinko přepáleným máslem a spořádáme, nejlépe u linky na stojáka.