Knedle neknedle šéfredaktora Reflexu Radka Bajgara
Ve čtvrtek 24. září vychází v Reflexu příloha Excellent, která se celá věnuje gastronomii a pánskému vaření. Představujeme vám v ní recepty, kuchyně, přístupy a osobnosti sedmi mužů z redakce Reflexu, jejichž kuchařské schopnosti pro vás od pondělka demonstrujeme také na www.reflex.cz. V pořadí třetí videoreportáží z vaření uctíme kuchařský minimalismus šéfredaktora Radka Bajgara.
Ačkoli mu úraz na motorce dočasně znemožnil krájení, vystřihl Radek Bajgar moučník jak z partesu. Inu, moučník – on byl vlastně bez mouky. Rychlý, zdravý, laciný, chutný a kreativní dezert nám představil takto: „Budu vařit meruňkové knedlíky. Jenže bez knedlíků – těsto je taková namletá obezita. Když nám babička dělávala knedlíky, přáli jsme si vždycky, aby toho těsta nebylo moc, aby bylo tenké. A od tenkého těsta je jen krůček k žádnému těstu!“
Nevěřili byste, jaká lahůdka to byla – a v podstatě jsme se při vaření vyhnuli práci! Na projekt „líný rodič“ už má sice copyright známý spisovatel a rozumbrada Tom Hodgkinson, ale potenciálního majitele ochranné známky „líný kuchař“ jsme díky voňavým meruňkám našli právě tady.¨
Recept
Ovocné knedlíky bez knedlíků
Ingredience – 2 porce
8 meruněk, půlených, vypeckovaných
125 g plnotučného tvarohu
3 polévkové lžíce medu
3 polévkové lžíce másla, rozpuštěného
nebo
8 švestek, půlených, vypeckovaných
3 polévkové lžíce mletého máku
3 polévkové lžíce medu / cukru moučka
3 polévkové lžíce másla, rozpuštěného
Postup
Misku s meruňkami vrazíme na dvě minutky do mikrovlnky a ohřejeme. Kydneme na ně tvaroh, vše přelijeme medem a ve svátek i rozpuštěným, třebas i malinko přepáleným máslem a spořádáme, nejlépe u linky na stojáka.