Marek Stoniš a jeho thajské kuřátko
Příloha Excellent, která v Reflexu vychází dnes 24. září, je věnována nezvyklému pánskému vaření. A protože pod svícnem bývá největší tma, posvítili jsme si na redaktory Reflexu a jejich kulinářské umění. V Excellentu si proto nalistujte velký obrazový materiál o kuchyňských zvycích a kuchařských schopnostech našich kolegů. Čekají vás parádní fotky, výtečná jídla a zde na www.reflex.cz také videa od sporáku. „Muži v akci“ vás určitě mile překvapí.
Zástupce šéfredaktora překvapil nejvíc: Marek Stoniš toho moc nenamluví, moc toho nesní, a člověk tedy logicky usuzuje, že toho dlouholetý člen vedení Reflexu ani moc nenavaří. Jenže! Novopečený otec, manžel a znalec dobré krmě je expertem nejen na bœuf bourguignon – podle jednoho z prvních českých kulinářských foodblogů, Šárčiny školy vaření, nám uvařil fantastickou směs krůtího a kuřecího masa v kokosovém mléce s koriandrem a lžičkou červeného kari, s rýží basmati. Vaří prý pravidelně a s láskou, a při sledování jeho zručnosti a rutinérského přístupu vůbec nebylo těžké tomu uvěřit…
Recept:
Křehké kuře
Ingredience – 4 porce
300 g kuřecích a 200 g krůtích prsíček nakrájených na kostky (stačí jen kuřecí nebo jen krůtí)
2 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
2 lžíce olivového oleje
2 cibule, najemno nakrájené
1 lžíce thajské červené kari pasty
1 litr kokosového mléka
150 ml hustého bílého jogurtu (ideálně řeckého)
2 lžíce meruňkového džemu
1 limetka nakrájená na plátky
koriandrová nať
mletý pepř, ideálně různých barev
100 g mandlové plátky, pražené
Sůl
Postup
Ve větším hrnci rozpálíme olej a osmahneme cibulku s česnekem. Pak vmícháme kari pastu a tři minuty restujeme. Přidáme kokosové mléko, jogurt a džem a pár pokrájených natí koriandru, dobře promícháme a vaříme pod pokličkou půl hodiny. Maso uvaříme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky a vložíme do omáčky, kterou už nevaříme. Osolíme a opepříme až před konzumací, ozdobíme plátky limetky, koriandrovými lístky a praženými mandlovými plátky. Jako příloha poslouží jasmínová nebo basmati rýže.