Jak poznáte dobře načepované pivo? Mistr výčepní vám ukáže jednoduché triky i na co si dát v hospodě pozor
Na světě je málo tak otravných věcí, jako když mistr výčepní neovládá své řemeslo. Jak ale poznat jenom od pohledu, zda je pivo, které vám přistálo na stole, dobře natočené? A že se o zlatavý mok v restauraci náležitě starají? Zeptali jsme se odborníka na pivo vzatého, dvojnásobného vicemistra soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Beno Jeřábka.
Beno Jeřábek pracuje jako výčepní v restauraci Vyhlídka na Karlštejně a na karlovarském filmovém festivalu vám načepuje pivo ve stanech Pilsner Urquell. Chceme tím říct, že v podstatě neexistuje nikdo povolanější, koho bychom se mohli zeptat na to, jak se správně čepuje pivo. Jeřábek nám ale prozradil i to, jak zákazník pozná pivo dobře natočené od špatně natočeného.
Pokud můžete sledovat výčepního při práci, poznáte jeho schopnosti už z toho, jak myje sklenici nebo pod jakým úhlem pivo čepuje. Jestli dostanete pivo ke stolu a neměli jste příležitost mistra výčepního sledovat, je dobrým indikátorem dobrého či špatného piva pěna. Pokud se totiž dobré pivo dobře načepuje, neměli byste v pěně objevit větší bublinky, prostě dostanete jednolitý běloskvoucí pěnovou čepici, která krásně pivo zakonzervuje v půllitru.
Podívejte se na naše video, kde uvidíte mimo jiné i to, jak se čepuje hladinka, šnyt či mlíko.