Vigo Mortensen

Vigo Mortensen Zdroj: profimedia.cz

Clive Owen
Gellhorn byla válečná zpravodajka. S Hemingwayem ji nejprve spojil vášnivý románek, pak Sedmiletá španělská válka a nakonec pětileté manželství. Společně patřili k nejvlivnějším árům své doby.
Daniel Brühl
Vigo Mortensen
Vigo Mortensen
7
Fotogalerie

Karlovarská nálož hvězd: Na festival přijedou Viggo Mortensen, Daniel Brühl, Clive Owen a Steven Soderbergh

Letošní ročník MFF Karlovy Vary už příští týden zahájí projekce westernu Až na konec světa, který osobně uvede jeho scenárista, režisér a hlavní mužská hvězda Viggo Mortensen. Slavnostního zakončení se zúčastní herec Clive Owen. Oba hosté převezmou Cenu prezidenta festivalu, již získá i herec a režisér Daniel Brühl. Dalším hvězdným jménem, které přehlídku poctí návštěvou, je filmařský všeuměl Steven Soderbergh.

Všestranně nadaný umělec – herec, filmař, výtvarník, fotograf, básník, hudebník... – Viggo Mortensen režijně debutoval v roce 2020 částečně autobiografickým dramatem Ještě máme čas (Falling). Na filmu inspirovaném příběhy z vlastního dětství se dále podílel i coby scenárista, producent, herec a skladatel hudby. Snímek Až na konec světa, který uvede karlovarský festival v rámci slavnostního zahájení, je jeho druhým režijním opusem, a podobně jako v případě svého debutu je Mortensen i zde autorem scénáře, režisérem, producentem, hudebním skladatelem a vytváří jednu z hlavních rolí.

„Máme radost, že letos můžeme českému publiku přinést opravdu jedinečný zážitek. Čtvrtek července uvedeme do všech českých kin zahajovací film MFF Karlovy Vary Až na konec světa, a to jen pár dní po zahájení festivalu, které tradičně přitahuje nebývalou pozornost médií. Věříme, že řada filmových nadšenců využije možnost zhlédnout tenhle skvělý a očekávaný snímek ve svých oblíbených kinech a zažijí tak to nejlepší z festivalu na vlastní kůži,“ říká ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

Clive Owen na letošním MFF Karlovy Vary uvede vztahové drama Na dotek, které slaví dvacet let od uvedení do kin. V roce 1997 měla v londýnském Royal National Theatre světovou premiéru stejnojmenná divadelní hra Patricka Marbera, v níž Clive Owen vytvořil roli Dana. Ve filmové verzi se v režii Mika Nicholse ujal po boku Julie Roberts, Natalie Portman a Juda Lawa druhé mužské role – Larryho.

Dalším hostem 58. ročníku přehlídky, který rovněž převezme Cenu prezidenta MFF KV, bude herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny, Daniel Brühl. První zmíněnou cenu si odnesl za výkon v „ostalgické“ tragikomedii Good bye, Lenin!, evropskou cenu diváků má také za film Láska v myšlenkách, nominovaný byl za další tragikomedii Občanská výchova. Známe ho také coby pilota formule 1 Niki Laudu ze sportovního dramatu Rivalové, za roli v dobovém seriálu Psychiatr byl v roce 2019 nominován na Zlatý globus, mezi jeho nejnovější počiny patří životopisný seriál pro Disney+ Becoming Karl Lagerfeld, v němž ztvárňuje titulní roli módní ikony. Ve Varech uvede svůj režijní debut, komedii o závisti a pomstě Soused.

Muž mnoha filmových profesí Steven Soderbergh je pojmem jak v americkém nezávislém filmu, do nějž vstoupil debutem Sex, lži a video, tak v kruzích vysokorozpočtových hollywoodských spektáklů, kam se zapsal třeba trilogií Dannyho parťáci. Na festivalu uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff, zařazené do sekce Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Publikum bude mít unikátní možnost zhlédnout oba snímky s osobním uvedením tvůrce, který je znám tím, že pozvání na podobné akce přijímá jen velmi zřídka. Film Kafka Soderbergh natočil na počátku 90. let v Praze s Jeremym Ironsem v titulní roli. Třicet let po vzniku filmu se režisér rozhodl původní verzi přetvořit v zcela nový snímek – Mr. Kneff.