Skupina Kosheen vystoupí 28. června před hotelem Thermal

Skupina Kosheen vystoupí 28. června před hotelem Thermal Zdroj: KVIFF / Michal Ivanega

Slavnostní zakončení KVIFF 2022 - Benicio del Toro laškoval s fotografy
Slavnostní zakončení KVIFF 2022 - Geoffrey Rush a Benicio del Toro
Slavnostní zakončení KVIFF 2022 - Geoffrey Rush a Benicio del Toro
Britská taneční kapela Kosheen přiletěla do Prahy již ve čtvrtek. „Chceme si Prahu užít. Pobyt tady není nikdy dostatečně dlouhý,“ pochvalovala si zpěvačka Sian Evans.
4
Fotogalerie

V rámci zahájení MFF Karlovy Vary vystoupí Kosheen, hvězdou nové znělky je Benicio del Toro

Na koncertě v rámci slavnostního zahájení 58. MFF Karlovy Vary vystoupí 28. června před hotelem Thermal populární britská skupina Kosheen. Koncert bude pro veřejnost zdarma. Na tradici znělek, v nichž vystupují nedávní držitelé Křišťálových glóbů se svými trofejemi, naváže herec Benicio del Toro. Festival vedle dalších hvězd navštíví Nicole Holofcener, Michel Franco nebo Sergej Loznica.

Kapela Kosheen se zpěvačkou Sian Evans oslavuje čtvrtstoletí působení na hudební scéně. Festivalovému publiku se představí s největšími hity ze svého repertoáru ve speciální show. Speciálním hostem karlovarského koncertu bude zpěvačka Aiko, letošní účastnice Eurovision Song Contest.

Hlavním protagonistou nové znělky karlovarského festivalu se stane herec a producent, držitel Oscara Benicio del Toro, který v roce 2022 dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Znělka bude premiérově uvedena na zahájení karlovarského festivalu; námětu a režie se již tradičně zhostil Ivan Zachariáš.

„S Beniciem del Toro jsme točili v květnu v Berlíně, kde si na nás udělal čas během natáčení nového filmu Wese Andresona. Jeho první věta byla: ‚Ten nápad je úžasný, ale musíme být rychlí‘,“ vzpomíná Ivan Zachariáš. „Benicio byl profík, hned pochopil, co po něm chci, tak jsme většinu záběrů zvládli na jedno jetí. Byli jsme totiž připravení, před natáčením jsme si označili všechny pozice kamery i objektivy a sám Benicio byl na konci překvapený, co všechno jsme stihli,“ dodává Zachariáš. Společně s ním na znělce spolupracoval kameraman Jan Velický, střihu se ujal Filip Malásek a Ivan Zachariáš kromě režie k filmu zkomponoval i hudbu.

Do Karlových Varů přijede Nicole Holofcener, jedna z klíčových postav americké nezávislé filmové scény od druhé poloviny 90. let, scenáristka a režisérka sedmi celovečerních snímků, na jejichž kvalitách se shodla kritika s publikem. Na Oscara nominovaná mistryně zachycení intenzivně lidských okamžiků v často úzkostných životních dramatech se téměř vždy obrací do prostředí žen, které dobře zná.

Její mimořádně poutavé, břitce humorné i melancholické příběhy, dosud nepříliš známé divákům ve střední a východní Evropě, mají svůj domov především na festivalu Sundance, což platí i pro jemně kousavou a zároveň okouzlující komedii mravů Není zač (2010) s režisérčinou dvorní herečkou Catherine Keener a Oliverem Plattem v hlavních rolích. V hořkosladké meditaci o úzkostech středního věku, romantické komedii A dost! (2013) se pod empatickou režijní taktovkou Nicole Holofcener sešli komediální ikona amerického herectva Julia-Louis Dreyfus a jedinečný James Gandolfini v jedné z jeho bohužel posledních rolí. Nejnovějším titulem ve filmografii kronikářky amerického středostavovského života jsou Zraněné city (2023), kterými dokazuje, že i příběh o dlouholetém manželství nečekaně obtěžkaném zásadní krizí lze sdělit citlivě úsměvnou formou. 

V Mexiku narozený světoobčan Michel Franco, režisér, scenárista, střihač a producent, jehož snímky získaly ceny na festivalech v Cannes i v Benátkách, uvede českou premiéru dramatu Paměť (2023). V intenzivní romanci s neokázalým, hluboce lidským přesahem v nejryzejší podobě se herecky skví Jessica Chastain a Peter Sarsgaard, jenž si za svůj výkon vysloužil na loňském benátském festivalu Volpiho pohár.

S hravou a humornou oslavou lidství na okraji společnosti ve formě tria krátkých povídek Němá trilogie se do Karlových Varů vrátí režisérská hvězda severského filmu Juho Kuosmanen, jenž svou lásku k minulosti kinematografie prokázal už ve festivalových skvostech Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho a Kupé č. 6.

Nekompromisním esteticko-politickým „mostem“ mezi Západem a Východem je tvorba Sergeje Loznici, který na karlovarském festivalu osobně uvádí své filmy s téměř železnou pravidelností od přelomu tisíciletí. V observačním dokumentu Invaze vypráví v průběhu dvou let od začátku ruské agrese o skutcích těch, kteří útlaku dennodenně vzdorují.

Když slunce vyhasne, obsahově hlubokou miniaturu o konfrontaci s náhlou ztrátou a bolestí, jež zahajovala soutěžní sekci Un certain regard letošního festivalu v Cannes, představí karlovarskému publiku Islanďan Rúnar Rúnarsson. Do Karlových Varů se vrací i legenda italské kinematografie Daniele Luchetti s dramatickou ságou Důvěra (2024), do jejíž hlavní role obsadil vždy fenomenálního Elia Germana (první setkání této úspěšné režisérsko-herecké dvojice proběhlo při natáčení jedinečného snímku Můj bratr je jedináček v roce 2006).

Kultovní status v průběhu let získala tvorba mistra nekonvenčních nezávislých hororů Tie Westa. Produkce společnosti A24, v současnosti zřejmě nejosvícenějšího hráče v branži, zaštítila vznik jeho trilogie, jejíž závěrečný díl MaXXXine Ti West osobně uvede na letošním karlovarském festivalu.