Benicio Del Toro při natáčení znělky

Benicio Del Toro při natáčení znělky Zdroj: KVIFF

Benicio Del Toro a Ivan Zachariáš
Slavnostní zahájení MFF KV 2024
Slavnostní zahájení MFF KV 2024
Slavnostní zahájení MFF KV 2024
Slavnostní zahájení MFF KV 2024
8
Fotogalerie

Podívejte se na znělku MFF KV. Benicio Del Toro, noirový hrdina unavený festivaly a oplatka

Letošní festivalová znělka, kterou pod režisérským vedením Ivana Zachariáše natočil americký herec a producent Benicio Del Toro, byla právě zveřejněna na zahajovacím ceremoniálu 58. ročníku karlovarského festivalu. 

Držitel Oscara Benicio Del Toro dostal v roce 2022 Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a podobně jako jeho předchůdci z řad filmových herců a režisérů, kteří na festivalu získali ocenění, se rozhodl své sympatie ke karlovarskému festivalu vyjádřit svou účastí ve festivalové znělce. Řadí se tak po bok tuzemských i světově známých filmařů a herců mezi kterými nechybí Danny DeVito, Harvey Keitel, Jude Law, John Malkovich, Johnny Depp nebo Josef Somr, Jiřina Bohdalová a režiséři Miloš Forman a Věra Chytilová.

„S Beniciem del Toro jsme točili v květnu v Berlíně, kde si na nás udělal čas během natáčení nového filmu Wese Andresona. Jeho první věta byla: ‚Ten nápad je úžasný, ale musíme být rychlí‘,“ vzpomíná režisér Ivan Zachariáš. „Benicio byl profík, hned pochopil, co po něm chci, tak jsme většinu záběrů zvládli na jedno jetí. Byli jsme totiž připravení, před natáčením jsme si označili všechny pozice kamery i objektivy a sám Benicio byl na konci překvapený, co všechno jsme stihli,“ dodává Zachariáš. Společně s ním na znělce spolupracoval kameraman Jan Velický, střihu se ujal Filip Malásek a Ivan Zachariáš kromě režie k filmu zkomponoval i hudbu. 

„Jsme moc rádi, že se Benicio del Toro připojil k přátelům festivalu, kteří MFF KV podpořili hereckou účastí v naší znělce. Zařadil se tak po bok Caseyho Afflecka, Miloše Formana, Juda Lawa, Mela Gibsona nebo Helen Mirren, kteří účinkovali ve znělkách v minulosti,“ říká výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha. „Organizačně to není vždy jednoduché, ale výsledkem je jedinečný koncept znělek, ve kterých účinkují světově známé osobnosti, jenž nemá na žádném jiném mezinárodním festivalu obdoby.“

Koncept, který nemá ve světě obdoby

Zcela jedinečná koncepce znělek MFF Karlovy Vary vznikla v roce 2008. Znělky tvoří filmové mikropříběhy, v nichž účinkují význační zahraniční i tuzemští filmoví tvůrci – herci a režiséři, držitelé festivalových ocenění Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary. Znělky jsou dílem dvou režisérů – Ivana Zachariáše a Martina Krejčího, kteří v současné době patří ke špičce v oblasti komerční filmové tvorby. 

První sérii znělek s režiséry pro festival natočili herci Danny DeVito a Harvey Keitel a režiséři Miloš Forman a Věra Chytilová. Kolekce festivalových znělek byla v průběhu následujících let doplněna o znělku s Andy Garciou, Judem Lawem, Helen Mirren, Johnem Malkovichem, Jiřím Menzelem, Otakarem Vávrou, Miroslavem Ondříčkem, Zdeňkem Svěrákem, Melem Gibsonem, Josefem Somrem, Caseym Affleckem, Jiřinou Bohdalovou, Ivou Janžurovou a Johnnym Deppem.