Video placeholde
Viggo Mortensen a Solly McLeod
Viggo Mortensen během druhého dne karlovarského festivalu
Viggo Mortensen během druhého dne karlovarského festivalu
Viggo Mortensen během druhého dne karlovarského festivalu
Viggo Mortensen a Solly McLeod
40
Fotogalerie

Viggo Mortensen: Pán prstenů byla velká škola života. Jako Aragorn bych se vrátil, mám ale jednu podmínku

Viggu Mortensenovi Aragorna nikdo neodpáře. Na festival do Karlových Varů ale přijel propagovat hlavně svůj nový western Až na konec světa. Ten je neobvyklý tím, že má v hlavní roli ženskou hrdinku. Ta se na divokém Západě musí vypořádat s tím, že její muž odjede bojovat do války a ona na všechno zůstane sama. První otázky novinářů ale i tak směřovaly na trilogii Pán prstenů. Mortensena to trochu otrávilo, i tak ale zachoval grácii a odpověděl třeba na to, co by se muselo stát, aby se jako legendární hraničář a král Gondoru vrátil.

„Natáčení Pána prstenů byla velká škola života. Já Tolkienovy knihy předtím, než jsem tu roli dostal, nikdy nečetl. A tak jsem si ty bichle vzal s sebou do letadla cestou na Nový Zéland. Ale když jsem si tím listoval, došlo mi, že to hodně vychází z anglosaské, germánské a severské mytologie, kterou znám, takže to pro mě nebyl úplně neznámý svět,“ začal svou tiskovou konferenci Viggo Mortensen, aby zodpověděl první dotaz, který se týkal filmů Petera Jacksona.

Pak přišla otázka na to, co by se muselo stát, aby se Aragorn vrátil. „Víte, je to jako u všech mých filmů. Nezáleží mi ani tolik na tom, kdo to režíruje a podle čí předlohy se to točí. Pro mě je klíčový příběh. Pokud by vzniklo nějaké pokračování, které by mělo výborný příběh, a lidé z produkce by usoudili, že se do té role hodím, tak proč ne,“ dodal filmový Aragorn.

Pak poprosil novináře, aby se ho na svět Pána prstenů neptali. Ne že by se k tomu nechtěl vyjadřovat, ale proto, že tisková konference má omezený čas, on do Varů přivezl mladého herce Sollyho McLeoda a hlavně svůj western Až na konec světa. I tak přišla další otázka na Pána prstenů. Kromě toho Mortensen odpovídal třeba na to, jaký má vztah k Ukrajině, kterou nedávno navštívil, jaké bylo dětství v Argentině, proč si pod kostým občas bere fotbalový dres a koho v novém filmu hraje jeho syn. 

Celou tiskovou konferenci se simultánním překladem najdete zde:

Video placeholde
Kompletní tisková konference s Viggo Mortensenem na KVIFF • reflex.cz