Video placeholde
Jiří Bartoška a Robert Lischke na uvedení zrestaurované verze Vláčilova filmu Stíny horkého léta
Robert Lischke ve filmu Stíny horkého léta
Profesor Robert Lischke.
Robert Lischke ve filmu Stíny horkého léta
Profesor Robert Lischke.
10
Fotogalerie

V deseti letech si zahrál s Bartoškou, dnes je jeho lékařem. Kdo je malý chlapec ze Stínů horkého léta?

Neinformovanému pozorovateli to mohlo připadat jako setkání po téměř padesáti letech. Na karlovarském filmovém festivalu se totiž Jiří Bartoška sešel se svým hereckým kolegou z Vláčilova filmu Stíny horkého léta. Jenže se oba velmi dobře znají. I když se malý hrdina už před kamerou znovu neobjevil, s Bartoškou je pojí celoživotní přátelství a v posledních letech i péče o jeho zdraví.

Natáčelo se v roce 1977. Jiřímu Bartoškovi bylo tehdy 30 a ve filmu Stíny horkého léta ztvárnil bělovlasého banderovce. Historku o tom, jak mu tehdy v kadeřnictví spálili vlasy a musel tak nasadit otřesnou paruku už na festivalu prozradil. V zápětí ale odhalil, že desetiletým klukem Lukášem, který ve filmu také hraje, je přední český chirurg Robert Lischke.

Ten se po své první herecké zkušenosti před kameru už nevrátil a navždy tak bude na stříbrném plátně jen filmovým synem Juraje Kukury. Vystudoval medicínu a specializoval se na hrudní chirurgii. Dnes je vedoucím Národního programu transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku, Pneumoonkochirurgického centra FN Motol a Centra kardiovaskulární, thorako-abdominální a transplantační chirurgie FN Motol

Od roku 2012 je profesorem. Lékaři pod jeho vedením transplantují až 50 plic ročně. Kromě hrudní chirurgie pečuje i o zdraví Jiřího Bartošky. V Karlových Varech je tak častým hostem. Když nedohlíží na svého pacienta a letitého přítele, účastní se klasického festivalového dění a navštěvuje filmy. Letos navíc dorazil jako člen filmové delegace při uvedení zrestaurovaného snímku. V roce 1978, kdy Stíny horkého léta vyhrály ve Varech křišťálový globus, na festivalu chyběl. Letos si to tak mohl vynahradit.