Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká

Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká Zdroj: Zbyněk Pecák

Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká
Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká
Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká
Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká
Nejlepší výčepní roku 2024 Klára Brodecká
5
Fotogalerie

Nejlepším výčepním je poprvé v historii žena. Klára Brodecká čepovala pivo nejen filmovým hvězdám

Vítězkou 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stala Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub. Poprvé v historii si tak titul nejlepší výčepní odnesla žena. Prestižního klání se letos zúčastnilo rekordních 256 výčepních z celé České republiky. Nejúspěšnější z nich si odnesla trofej, ikonickou zástěru a symbolických 1842 EUR podle roku uvaření první várky piva Pilsner Urquell. A pivo letos čepovala i na Mezin árodním filmofém festivalu v Karlových Varech. Na exkluzivní party v Grandhotelu Pupp čepovala pivo například pro Marka Ebena nebo pro ředitele festivalu Jiřího Bartošku.

Klára Brodecká letos jako první žena poprvé vyhrála soutěž o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku České republiky, na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech je podruhé: „Na KVIFFu jsem druhým rokem, kdy vlastně minulý ročník byl pro mě premiérový a byl to skvělý zážitek. Celý ten týden má jedinečnou atmosféru a hned jsem věděla že pojedu určitě znovu. Za mě osobně je to jedna z nejlepších akcí, kam jezdím čepovat,“ říká Brodecká. Do Pilsner Urquell zóny, která je hned vedle ikonického hotelu Thermal se sjeli nejlepší výčepní plzně z celé České i slovenské republiky, a dokonce přijelo i několik zahraničních bartenderů.  I to, že se tady můžou všichni potkat a společně trávit čas je podle Kláry důvod, proč na festival bartendeři tak rádi jezdí.

Samozřejmě je to výhoda i pro hosty, kteří do zóny přijdou. Přítomnost těch nejlepších výčepních zajišťuje to, že v plzeňské zóně dostanete pivo jen v té nejvyšší kvalitě a každý den od 18:42 se návštěvníci stanu Pilsner Urquell mohou leccos přiučit při škole čepování.

Titul nejlepší výčepní v Česku pro rok 2024 převzala v dubnu při slavnostním galavečeru v Holešovické tržnici v Praze. Porotu přesvědčila nejen prokázanými znalostmi a dovednostmi, ale také schopností přenášet lásku k pivu a své nadšení na ostatní. „Je to neskutečný pocit. Vyhrát titul Mastera Bartendera v takové konkurenci šikovných lidí je pro mě velká čest. A ještě ke všemu být první žena, která tento titul získala. Mám radost i za naší restauraci, kde mi všichni fandili a drželi palce. Za to bych všem chtěla poděkovat,“ řekla tehdy k ocenění.

V letošním roce se o titul Pilsner Urquell Master Bartender ucházelo rekordních 256 výčepních z Česka, z nichž bylo 87 žen. Soutěž i letos přilákala řadu nových výčepních – více než 170 přihlášených se účastnilo poprvé. „Letos jsme mohli vidět plno nových tváří, z čehož mám opravdu radost. Je dobře, že přibývají noví talentovaní výčepní i hospody, které chtějí nabízet pivo v té nejvyšší kvalitě. A je skvělé vidět, že řemeslo výčepních už rozhodně není jen mužskou záležitostí. Naše klání navíc přispívá k rostoucí kvalitě čepovaného piva, edukuje výčepní a zároveň je motivuje ke zdravé rivalitě. I to pomáhá k rozvoji české pivní kultury, a to nejen v tradičně „pivních městech“, ale po celém Česku,“ hodnotí letošní ročník soutěže Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty.