Chlast

Chlast Zdroj: Film Europe

Spory mezi skupinou aktivistů ve filmu Aarona Sorkina Chicagský soud, především Abbie Hoffmanem v podání Sachy Barona Cohena (na snímku vlevo) a Tomem Haydenem, kterého hraje Eddie Redmayne (třetí zleva), musí ustoupit společné snaze o spravedlnost.
Okouzlující animovaný film Vlkochodci
Okouzlující animovaný film Vlkochodci
Okouzlující animovaný film Vlkochodci
John David Washington a Robert Pattinson ve filmu Tenet
11
Fotogalerie

TOP 10: Nejlepší filmy, které letos bojují o Oscary. Jak je vidět?

Uplynulá filmová sezóna byla nezvyklá. Pandemie nemoci covid-19 výrazně negativně ovlivnila filmovou distribuci, a tak filmová nabídka byla slabší než obvykle. Předávání cen americké filmové akademie bylo přesunuto až na konec dubna, aby se do výběru mohly dostat i snímky s pozdějším datem premiéry. Z nominovaných snímků jsme vybrali deset nejlepších, které si představíme na následujících řádcích.

1. Chlast

Tvůrci: Snímek natočil dánský režisér Thomas Vinterberg. V hlavní roli zazářil Mads Mikkelsen.

Nominace: Chlast soutěží v kategorii nejlepší zahraniční film, navíc Thomas Vinterberg byl nominován také v režijní kategorii.

Náčrt děje: Martin je středoškolský učitel, který bojuje se ztrátou elánu a krizí středního věku. Rozhodne se pro zajímavý experiment. Společně se třemi dalšími kolegy si konstantně udržuje mírnou hladinu alkoholu v krvi a pozoruje, jak se to projeví na jeho schopnosti zaujmout žáky.

K vidění: Snímek jen tak tak stihl premiéru loni na podzim před uzavřením kin, odehrálo se také několik online projekcí v rámci festivalu Be2Can. Oficiální cestou v Česku nyní k vidění není, v zahraničí je k dispozici na VOD síti Amazon Prime. V USA rovněž již také vyšel na Bluray discích.

Zhodnocení: Poctivé drama s výtečnými hereckými výkony. Vzhledem k námětu je svěží, že Vinterberg nikdy nesklouzne k lacinému moralizování ve stylu „chlast je špatný“.

Video placeholder
Trailer filmu Chlast • youtube @totalfilm

2. Chicagský tribunál

Tvůrci: Aaron Sorkin, talentovaný scenárista, který se již podruhé dostal i k režii.

Nominace: Šest nominací včetně nejlepšího filmu, původního scénáře, střihu a kamery.

Náčrt děje: Snímek rekonstruuje soudní proces se skupinou aktivistů a demonstrantů, jejichž pokojný protest v Chicagu roku 1968 přerostl v násilné potyčky s policií.

K vidění: Na Netflixu.

Zhodnocení: Chicagský tribunál je strhujícím konverzačním dramatem a hereckým koncertem takových jmen, jako jsou Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt, Frank Langella nebo Michael Keaton.

3. The Father

Tvůrci: Jedná se o filmový debut Floriana Zellera. V hlavní roli na sebe strhává veškerou pozornost Anthony Hopkins.

Nominace: Snímek dostal šest nominací, a to mimo jiné v kategoriích nejlepší film, nejlepší herec v hlavní roli, adaptovaný scénář nebo střih.

Náčrt děje: The Father sleduje několik dní v životě stárnoucího muže trpícího Alzheimerovou chorobou a jeho dcery, která se o něj stará.

K vidění: V Česku zatím ne, v zahraničí měl film premiéru na několika VOD sítích, jako Amazon Prime nebo Fandango Now.

Zhodnocení: Velmi silná adaptace divadelní hry, která umně zprostředkuje zmatené vnímání osoby postižené Alzheimerem. Děj je nejasný, jednotlivé scény si odporují, interiér bytu, v němž hlavní postava bydlí, se průběžně proměňuje. Divák je ve stejné situaci jako hrdina. Netuší, jaká vzpomínka je skutečná a jaká smyšlená.

Video placeholder
Trailer k filmu The Father • Sony pictures

4. Vlkochodci

Tvůrci: Irský filmař Tomm Moore, který se před pár lety proslavil animákem Píseň moře.

Nominace: Snímek byl nominován v kategorii nejlepší animovaný film.

Náčrt děje: Mladá anglická lovkyně se vydává do Irska s otcem, který tam má pomoci s vymýcením vlčí smečky. Její život se obrátí naruby, když se spřátelí se svobodomyslnou dívkou z lesa, která se v noci proměňuje ve vlka.

K vidění: Na Apple TV+.

Zhodnocení: Magická pohádka inspirovaná starými irskými bájemi a pověstmi. Do paměti se zaryje zejména úchvatnou animací – film jednoduše vypadá přenádherně.

5. Nadějná mladá žena

Tvůrci: Jedná se o režijní debut filmařky Emerald Fennell. Chvály se dostalo Carey Mulligan v hlavní roli.

Nominace: Pět nominací, mimo jiné v kategoriích nejlepší film, režie nebo herečka v hlavní roli. 

Náčrt děje: Hlavní hrdinka Cassie po traumatizujících událostech z minulosti tráví svůj volný čas tím, že v barech předstírá opilou, aby následně vytrestala muže, kteří se ji pokusí zneužít.

K vidění: V Česku by měl film (až otevřou kina) distribuovat CinemArt. Zatím oficiálně k vidění není. V zahraničí jej lze zhlédnout na síti Amazon Prime.

Zhodnocení: Strhující výkon Carey Mulligan táhne tento svěží a překvapivý thriller zapadající do éry #metoo. Zmíněnému hnutí se ale film nijak nepodbízí, nepodává své téma zjednodušujícím ani nikterak agitačním způsobem.

6. Tenet

Tvůrci: Největší blockbuster loňského roku natočil jeden z nejtalentovanějších režisérů současnosti Christopher Nolan.

Nominace: Tenet získal dvě nominace, a to v kategoriích výprava a vizuální efekty.

Náčrt děje: Bezejmenný agent s tváří Johna Davida Washingtona se snaží odvrátit hrozbu, která k nám přichází z budoucnosti.

K vidění: Snímek bylo loni v létě možné zhlédnout v kinech, vyšel též na DVD a Bluray.

Zhodnocení: Christopher Nolan nemá konkurenci, co se týká vymýšlení originálních sci-fi konceptů. Tentokrát přišel s inverzním tokem času, filmový hrdina tak v Tenetu bojuje proti nepřátelům, kteří přichází z budoucnosti. Originální pojetí je bezesporu nejsilnější kartou Tenetu, který je jedním z mála loňských poctivých velkofilmů.  

Video placeholder
Trailer na film Tenet s českými titulky • Vertical Entertainment

7. Duše

Tvůrci: Pete Docter, který je podepsaný i pod dalšími legendárními pixarovkami jako V hlavě, Vzhůru do oblak nebo Příšerky s.r.o.

Nominace: Duše byla nominována na nejlepší animovaný film a také v kategoriích zvuk a hudba.

Náčrt děje: Snímek vypráví o středoškolském učiteli a nadšeném muzikantovi, který dostane životní šanci zahrát si v proslulém jazzovém klubu. Jen pár hodin před koncertem ovšem nešťastně zemře a jeho duše se ocitne v Neznámu. Hrdina je ovšem odhodlán dostat se zpátky.

K vidění: Snímek měl o Vánocích premiéru na síti Disney+, která ovšem bohužel v Česku stále nefunguje. Pokud se otevřou kinosály, měl by si v tuzemsku odbýt i klasickou premiéru.

Zhodnocení: Dojemný animák pro dospělé, jaké umí jenom Pixar.

8. Colectiv

Tvůrci: Rumunský dokumentarista Alexander Nanau.

Nominace: Snímek získal dvě nominace, a to v kategorii nejlepší dokument a nejlepší zahraniční film.

Náčrt děje: Odrazovým můstkem dokumentu je tragický požár v bukurešťském klubu Colectiv. Po něm začali v nemocnicích umírat i lidé, kteří by vzhledem ke svým zraněním umírat neměli. Dokument sleduje tým investigativních novinářů, kteří odkryli obří podvody v systému rumunské zdravotní péče.

K vidění: Na HBO GO.

Zhodnocení: Svým tématem závažný a šokující dokument odkrývající prohnilé poměry v rumunské politice a zdravotnictví. Zpracování je ovšem o něco méně strhující, než by mělo být.

Video placeholder
Trailer dokumentu Collective • magnolia pictures

9. Střípky ženy

Tvůrci: Snímek natočil maďarský autor Kornél Mundruczó, který se prozatím zapsal do povědomí festivalového diváctva snímky Bílý bůh nebo Měsíc Jupitera.

Nominace: Nominována na Oscara byla herečka Vanessa Kirby za výkon v hlavní roli.

Náčrt děje: Snímek sleduje manželskou dvojici (Vanessa Kirby a Shia LaBeouf), která se vyrovnává s tragickým domácím porodem.

K vidění: Na Netflixu.

Zhodnocení: Kvalitní dramatický příběh stojící na procítěných hereckých výkonech. V paměti vám jistě uvízne intenzivní úvodní dvacetiminutová sekvence porodu.

10. Země nomádů

Tvůrci: Režisérka Chloé Zhao se snímkem dostala do první režisérské ligy. Jejím dalším snímkem bude marvelovka Eternals. V hlavní roli se představila zkušená Frances McDormand.

Nominace: Země nomádů získala šest nominací, včetně nejlepšího filmu, režie a adaptovaného scénáře. Nominaci za svůj herecký výkon dostala i Frances McDormand.

Náčrt děje: Snímek je exkurzí do každodenní reality novodobých nomádů, lidí, kteří v USA žijí kočovným způsobem života a ve své dodávce jezdí skrz celé státy. Do vedlejších rolí režisérka obsadila skutečné nomády.

K vidění: V Česku snímek zatím oficiálními cestami k vidění není, v USA je k dispozici na VOD platformě Hulu.

Zhodnocení: Neokázalé, atmosférické drama, které za oceánem boduje zejména svou sociální relevancí. Schází mu ovšem hlubší konflikt a na život nomádů nahlíží až mírně pateticky romantickým způsobem.

Video placeholder
Trailer k filmu Nomadland • searchlight pictures