Simpsonovi se vysílají ve více než padesáti zemích světa, dokonce i v Angole. Kvůli reklamě se z nich na chvíli stali Afričané.

Simpsonovi se vysílají ve více než padesáti zemích světa, dokonce i v Angole. Kvůli reklamě se z nich na chvíli stali Afričané. Zdroj: Profimedia.cz

Seriálové postavy na každém kroku.
(zleva) Bart Simpson, Nancy Cartwrightová, Matt Groening, Yeardley Smithová, Hank Azaria, Homer Simpson
Dr. Julius Hibbert ze seriálu Simpsonovi.
West Brom: Apu Nahasapeemapetilon Pracovitý chlapík, který oddře každičkou směnu. Málokdo ukazuje tak velkou vytrvalost jako, ale život v Kwik-E-Martu je pouhý boj o holé přežití.
Dr. Julius Hibbert s Homerem a Marge Simpsonovými.
7
Fotogalerie

Politická korektnost ničí kulturu: Apua měl dabovat Ind, omluvil se Hank Azaria. Čekají změny i české znění?

Simpsonovi, fenomén, který běží už tři desetiletí. Aktuální 32. série ale přitáhla pozornost kvůli jiné věci. Indický obchodník Apu Nahasapeemapetilon už nebude mluvit hlasem Hanka Azarii. Důvod? Postava prý potvrzuje negativní stereotypy o přistěhovalcích z Indie. Herec, který získal čtyři ceny Emmy za nejlepší seriálový dabing, se dokonce za svou práci omluvil.

Málokdo si umí představit americký seriál bez Apua, prodavače z obchodu Kwik-E-Mart. Je součástí Simpsonových už od samého začátku, během několika sezon se postava vyvíjela. Apu se oženil s Manjulou, páru se narodilo osm dětí. Některé díly se dokonce zaměřily na osud usměvavého obchodníka. Naposledy když jeho bratr Sanjay odešel do důchodu a přenechal část Kwik-E-Martu svému synovi Jamshedovi. Ten chtěl zastaralý obchod zmodernizovat, Apu byl samozřejmě proti.

Indové jako taxikáři a prodavači

Nyní se však může stát, že diváci o jednu z nejoblíbenějších postav přijdou. První kritika zazněla začátkem roku 2007, tehdy se ale ještě nic nestalo. Ledy se pohnuly o několik let později, kdy americký komik indického původu Hari Kondabolu Simpsonovy kritizoval. Dle jeho slov podporují stereotypy, které o Indech kolují.

Například Apu si musel Manjulu vzít, protože si byli zaslíbeni už v dětském věku. Přestože Apu se svatbou nejdříve nesouhlasil, poté Manjulu uviděl a zamiloval se do ní. Dále kritika mířila na fakt, že provozuje večerku. Scenáristé reagovali rychle, v jednom díle se omluvili skrze Lisu. „Začalo to před několika lety a nebylo to myšleno útočně,“ vypoví a významně se podívá na Apuovu fotku, která je na nočním stolku.

Sám Kondabolu se nechal slyšet, že nechtěl, aby postava ze seriálu zmizela. „Dozvěděl jsem se, že některé obyvatele indického původu oslovují ostatní jako Apu.“ Později přišel s tvrzením, že tvůrci Simpsonových nabízeli dabérům,kteří mají indické kořeny, především vedlejší role taxikářů či majitelů večerek.

Konec starého Clevelanda

Diskusi o hlasech animovaných postav naplno rozproudily protesty hnutí BLM. Tvůrci Simpsonových reagovali a ohlásili, že afroamerické postavy nebudou namlouvat bílí herci. Konce některých dabérů zasáhly i jiné seriály, největší změna se týkala postavy Clevelanda. Ten se objevil v Griffinových, později měl dokonce i svůj vlastní seriál Cleveland Show. „Afroamerické postavy by měli namlouvat afroameričtí herci,“ nechal se slyšet Mike Henry.

Zpátky k Simpsonovým. Hank Azaria totiž přišel i o další hlasy. Dlouhá léta daboval Carla Carlsona, ve 32. sérii už můžeme slyšet hlas Alexe Déserta. Obdobný osud čekal Harryho Shearera, toho diváci znají jako Dr. Juliuse Dlahu. I to je minulostí, lékaře se svérázným smyslem pro humor získal Kevin Michael Richardson.

Azaria se veřejně omluvil v jednom z rozhovorů. Přiznal, že pokání po něm nikdo nežádal, ale on sám to tak cítí. Dle svých slov se věnoval rasismu více do hloubky, zajímal se například o indickou integraci do americké společnosti. „Omlouvám se za svůj podíl na tvorbě a účasti na tom,“ hlesl. Paradoxně v Simpsonových stále působí a namlouvá ostatní postavy.

Konec mužské Marge?

Změny hlasů zasáhly také Českou republiku. Důvod byl ale úplně jiný než politická korektnost. Do roku 2002 daboval Homera Simpsona Vlastimil Bedrna, kvůli zdravotnímu stavu ale ze seriálu odstoupil. Jeho místo zaujal Vlastimil Zavřel. Další ránu tuzemské variantě zasadila nečekaná smrt Heleny Štáchové, ta k divákům promlouvala skrze Lisu.

Pokud bychom chtěli být politicky korektní i v genderových případech, musela by odstoupit například Nancy Cartwrightová, ta totiž dabuje Barta Simpsona. Nebo by měl skončit Jiří Lábus, který už po tři desetiletí mluví Marge Simpsonovou. Otázkou je, co si tvůrci počnou s Kangem a Kodosem. Fiktivní mimozemšťany totiž mluví běloch a pozemšťan Harry Shearer a Dan Castallaneta.