Video placeholder

Film Pulp Fiction slaví třicátiny. Jaké filmy k němu mohly přibýt, kdyby Quentin Tarantino držel sliby?

Jiří Holubec

Před 30 lety přišel do kin film Pulp Fiction, který z neznámého Quentina Tarantina udělal režisérskou hvězdu první velikosti. Na rozdíl od svých kolegů si Tarantino cíleně zachovává tvůrčí kontrolu nad svými projekty, což se projevuje mimo jiné i tím, že většinu z nich ve fázi příprav opustí.

Quentin Tarantino je dnes jedním z nejmocnějších filmových tvůrců. Není nejbohatší ani nejoblíbenější. Jeho moc vyplývá z faktu, že má na rozdíl od svých kolegů naprostou tvůrčí svobodu. Zásadu řídit se pouze vlastní filmařskou intuicí si drží už od své prvotiny, gangsterky Reservoir Dogs, a neopustil ji ani ve chvíli, kdy mu úspěch indie krváku pootevřel dveře do první kinematografické ligy. Namísto natočení remaku s vyšším rozpočtem – což byla cesta, kterou zvolil jeho kamarád Robert Rodriguez – se rozhodl vytvořit mozaiku historek z podsvětí Los Angeles a odvyprávět je záměrně v chronologicky nesouvislém sledu.

Inspirací k neobvyklé struktuře byl Tarantinovi povídkový film mistra italského giallo hororu Maria Bavy I tre volti della paura (jeho anglický titul Black Sabbath údajně inspiroval název jisté rockové skupiny). Jednotlivé příběhy ale hodlal navzájem propojit, jak bylo zvykem v laciných šestákových detektivkách. Jak sám říká: „Měl jsem chuť vyzkoušet postup, který používají spisovatelé, ale u filmu se nevyskytuje. Odvyprávět tři oddělené příběhy a nechat postavy, aby jimi proplouvaly a hrály různě důležité role podle toho, kde se v ději právě objeví. Použil jsem tradiční prostředky vyprávění příběhu, ale záměrně jsem je rozvolnil.“

Scénář k Pulp Fiction napsal Quentin Tarantino s kamarádem Rogerem Avarym, se kterým kdysi pracoval ve videopůjčovně a psal s ním i scénář Reservoir Dogs. Film měl plánovaný rozpočet pouhých 8 milionů dolarů, což byla částka, kterou by filmař s úspěšným debutem neměl mít problém sehnat. Když si ale hotový scénář přečetli producenti v Columbia Tri-Star, vrátili ho Tarantinovi s poznámkou, že je zmatený a nezfilmovatelný. Ve studiu Miramax ho naopak bratři Weinsteinovi přijali s pochopením a nabídli mu, že film kompletně zafinancují. Jejich studio nedlouho před tím koupil gigant Disney, takže osmimilionová investice do zajímavého projektu nepředstavovala velký problém. Když Pulp Fiction způsobil v Cannes senzaci a vyhrál Zlatou palmu, věděli, že sedí doslova na zlatém dole.

Historky z podsvětí přišly do kin 14. 10. 2004, tedy v době, kdy se pro promítání musely vyrábět drahé filmové kopie. Nezávislé filmy kvůli tomu mívaly premiéry pouze v několika málo vybraných kinech a další kopie se objednávaly až podle zájmu publika. Pulp Fiction ale vtrhl do distribuce jako velká voda a promítal se ve více než tisícovce kin najednou. Přestože ve stejnou dobu běžely v kinech velehity jako Forrest Gump, Jurassic Park nebo Vykoupení z věznice Shawshank, zdálo se, že celý svět mluví jen o divné gangsterce s Johnem Travoltou a Brucem Willisem.

Producentům se vklad do Pulp Fiction vrátil během prvního promítacího cyklu více než desetkrát. Film byl nominován na sedm Oscarů a zaslouženě vyhrál cenu za nejlepší scénář. Úspěch snímku ukázal nezávislým filmařům, že jejich filmy mohou být výdělečné a populární i u běžného publika. Známým hercům a režisérům zase dosvědčil, že jim práce na menších projektech nemusí zničit kariéru a že se kinematografie může ubírat i jiným směrem, než je hra na jistotu a nekonečné recyklování osvědčených schémat.

Hollywood na uštědřené lekce pochopitelně brzy zapomněl, Quentin Tarantino si je ale pamatuje velmi dobře. Tvůrčí kontrolu si nad svými divnými výtvory drží i dnes, kdy už má na kontě devět úspěšných projektů (pokud počítáme Kill Bill jako jeden film). Spekuluje se, že magická desítka je číslo, na které svou filmografii zastaví. Filmoví fanoušci doufají, že ne, protože v hlavě šíleného génia se určitě pořád skrývá spousta výborných nápadů. Můžeme tak aspoň soudit ze zpráv o filmech, které chtěl natočit, ale z různých důvodů se k tomu nedostal.

Pokračování 2 / 7

Neznámý kung-fu film

Oblíbený herec Schinichi „Sonny“ Chiba zemřel ve věku 82 let.

Po fenomenálním úspěchu dvojfilmu Kill Bill začal Tarantino psát další akční film, který chtěl kompletně natočit v mandarínské čínštině. Inspiraci čerpal z uměleckého velkofilmu House of Flying Daggers (Klan létajících dýk), který zhlédl na festivalu v Cannes 2004. Svůj počin ale hodlal pojmout v duchu klasické produkce hongkongských studií Shaw Brothers a Golden Harvest. Chtěl zajít až do takových detailů, že film měl mít dva finální střihy, jeden v mandarínštině s titulky a druhý s anglickým dabingem viditelně nesladěným s obrazem. Z filmu, který měl předcházet válečném dramatu Inglorious Basterds, ale sešlo, stejně jako z úmyslu natočit třetí díl ságy Kill Bill, kde by se dcerka Černé Mamby Nikky mstila Beatrice Kiddo za zabití své matky.

Pokračování 3 / 7

Neznámý katastrofický film

Božská Kim

Velká část nezrealizovaných i dokončených projektů vychází z Tarantinovy touhy vyzkoušet si všechny své oblíbené žánry. Sága Kill Bill vzešla z jeho fascinace klasickými westerny a kung-fu filmy, JackieBrown je jeho verzí žánru „blaxploitation“, IngloriousBasterds jsou poctou válečným filmům. Do některých žánrů ale režisér stále ještě nesáhl a zřejmě ho to mrzí. Dlouho například mluvil o připravovaném dramatu inspirovaném katastrofickými filmy 70. let, jako je Peklo v plamenech, Dobrodružství Poseidonu nebo Letiště. Na veřejnost prosákly dokonce i informace o castingu. Mělo jít pravděpodobně o příběh letecké katastrofy, protože John Travolta měl hrát pilota, Pam Grier letušku a v dalších rolích se měli objevit Robert Forster, Michael Madsen, Tim Roth, Harvey Keitel a Bridget Fonda. Ze záměru nakonec sešlo a opuštěny byly i další žánrové kategorie – například špionážní thriller s britskými herci, středověké drama, „italo horor“, spaghetti western nebo rodinná komedie. Fanoušci marně doufali i v případě avizovaného remaku sexploatační klasiky Faster, Pussycat! Kill! Kill! Je to velká škoda, protože Tarantino údajně hodlal do hlavních rolí obsadit Kim Kardashian, Evu Mendes a Britney Spears.

Pokračování 4 / 7

Killer Crow

Vic Vega (Michael Madsen) z Reservoir Dogs je bratr Vincenta z Pulp Fiction

Další velkou kategorii Tarantinových záměrů tvoří filmy navazující na jeho dokončené projekty. Mluvilo se například o realizaci několika dílů televizního seriálu Bounty Law, který se objevuje ve filmu Once Upon a Time in Hollywood, nebo o zfilmování příběhů bratrů Vegových (Vic Vega z Reservoir Dogs je bratr Vincenta z Pulp Fiction). Nejdále postoupil projekt navazující na válečný film Inglourious Basterds, patrně proto, že k němu Tarantino měl napsaný velký kus scénáře. Příběh byl původně součástí Bastardů a poručík Aldo Raine se v něm měl setkat s četou afroamerických vojáků vykonávajících mstu na svých nadřízených, kteří je zradili a poslali na smrt. Je opět velká škoda, že jsme se filmu nedočkali. Příběh čety černých mstitelů na válečné stezce napříč válečnou Evropou by v Tarantinově podání mohl být něčím výjimečným. Práci na dokončení scénáře ale Tarantino opustil, stejně jako plánované pokračování Djanga. Z nepoužitého kousku scénáře ale v tomto případě vznikl námět k westernu The Hateful Eight.

Pokračování 5 / 7

Star Trek

Star Trek - kapitán James T. Kirk

Když Quentin Tarantino oznámil, že jeho režisérská kariéra skončí desátým filmem, začalo se spekulovat, jaký projekt jeho katalog završí. Dlouhá léta byl hlavním favoritem film z franšízy Star Trek. Tarantino o něm poprvé promluvil už v roce 2014 na Comic-Conu v San Diegu. Zmínka rychle zapadla, ale ožila v prosinci 2017, kdy do médií pronikla zpráva, že Tarantino předložil studiu Paramount hotový námět. Projekt se pak dlouho slibně sunul kupředu. Bylo oznámeno, že půjde o drsný, „mládeži nepřístupný“ příběh inspirovaný klasickými gangsterkami. V rolích se měli objevit startrekovští herci Chris Pine, Zachary Quinto a Zoe Saldana. Na scénáři se měl podílet Mark Smith (autor oscarového filmu Revenant) a do režisérského křesla měl s Tarantinem zasednout J. J. Abrams. V roce 2019 už ale bylo všechno jinak a v tisku vyšla zpráva, že Tarantino projekt opustil. Fanoušci sice stále doufají, že změní názor, v současnosti však Paramount pracuje na filmu s režisérem WandaVision Mattem Shakmanem, a Tarantinovo sci-fi tedy asi zůstane v říši fantazie.

Pokračování 6 / 7

Rambo

Globální Švejk: Rambo je taky protiválečné psycho. Fakticky!

Velký rozruch se v komunitě filmových fanoušků spustil v roce 2021, kdy Quentin Tarantino v podcastu The Big Picture prohlásil, že touží natočit remake prvního dílu Ramba. Román First Blood, ze kterého Staloneho franšíza vzešla, je údajně jeho oblíbenou knihou a mrzí ho, že se jí Stalone nedržel věrněji. Když do knihy Davida Morrella nahlédnete, bude vám jasné, co na ní Tarantina láká. V knize je na rozdíl od filmu Rambo bezcitný zabiják, který na útěku nemilosrdně zabíjí policisty, vojáky národní gardy i civilisty. Zastavit ho dokáže až jeho bývalý velitel kapitán Trautman, který zdivočelého vojáka ve finále zastřelí. Tarantino fantazíruje, že by do role sadistického šerifa obsadil Kurta Russella a postavu Ramba by svěřil Adamu Driverovi. O záměru se bohužel už nemluví, což ale neznamená, že se zase někde nevynoří.

Pokračování 7 / 7

Filmový kritik

Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem.

Nejjistějším kandidátem na poslední film Tarantinovy režisérské kariéry měl být snímek The Movie Critic. Měl být založen na skutečné postavě novinářky Pauline Kael, kterou Tarantino považuje za „Kerouaca filmové kritiky“. O filmu kolovalo mnoho zaručených zvěstí. Vědělo se například, že děj se odehrává v roce 1977 v Kalifornii, namísto ženy měl být hlavním hrdinou kritik a jeho články měly vycházet v pornografickém časopise. V březnu 2023 bylo oznámeno, že Tarantino má hotový scénář. Další postup bohužel narušila podzimní stávka filmových odborů a objevily se zvěsti, že Tarantino scénář přepsal do podoby pokračování osudů Cliffa Bootha z Once Upon a Time in Hollywood. Hlavní mužské role se měl opět ujmout Brad Pitt, ženské Olivia Wilde a byl dokonce oznámen začátek natáčení v roce 2025. V dubnu 2024 ale vyšla zpráva, že Tarantino Filmového kritika opustil. Na čem v současnosti pracuje, není známo.