Fotografie z dětství prince Filipa, manžela britské královny Alžběty II.

Fotografie z dětství prince Filipa, manžela britské královny Alžběty II. Zdroj: vintag.as

Fotografie z dětství prince Filipa, manžela britské královny Alžběty II.
Fotografie z dětství prince Filipa, manžela britské královny Alžběty II.
Princ Filip v roce 1939.
Princ Filip v roce 1939.
Princ Filip v roce 1939.
34
Fotogalerie

Vyrůstal s budoucími nacisty i zkrachovalými šlechtici. Podívejte se na unikátní snímky prince Philipa

V pátek 9. dubna zasáhla nejen Velkou Británii, ale celý svět smutná zpráva o skonu manžela královny Alžběty II. prince Philipa, který by tento rok oslavil neuvěřitelných 100 let. 

Ač byl princ Philip znám především jako manžel královny, je veřejným tajemstvím, že to byl právě on, kdo byl hlavou celé královské rodiny. Všichni její členové na něj vzpomínají jako na milujícího otce, dědečka, ale především jako obrovskou oporu Alžběty II. Před tím, než se poznali neměl Philip zrovna jednoduché dětství.

Narodil se 10. června 1921 na řeckém ostrově Korfu jako Philip, princ řecký a dánský. Jeho babička z matčiny strany byla vnučkou britské královny Viktorie. Jeho otec, Ondřej Řecký a Dánský, měl pověst playboye a gamblera a matka Alice z Battenbergu byla od narození neslyšící. Později jí dokonce diagnostikovali maniodepresivní psychózu a musela být hospitalizována.

Po vzpouře v Řecku v roce 1922 musela královská rodina s malým Philipem uprchnout do exilu, nejprve do Paříže, posléze princ pobýval v Německu či Británii.

Manželská krize rodičů vyvrcholila v roce 1930 rozvodem. Od té chvíle žil Philip u svých starších sester provdaných v Německu. Později se přestěhoval do Anglie do rodiny Lorda Mountbattena, bratra jeho matky Alice. A právě díky tomu se o několik let později seznámil s krásnou dědičkou trůnu.

Philip se s Alžbětou II. oženil v roce 1947, pět let předtím, než se stala královnou. Podle zpravodajského serveru BBC mu proto patří titul nejdéle sloužícího královského chotě v historii země. Pár má čtyři děti, osm vnoučat a deset pravnoučat.

Podívejte se na fotografie z dětství prince Philipa, vévody z Edinburghu: