Povodeň poničila Jeseník (15. 9. 2024)

Povodeň poničila Jeseník (15. 9. 2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Cesta mezi Šumperkem a Jeseníkem.
Zaplavený Jeseník
Povodně v Šumperku 2024
Voda zaplavila centrum Jeseníku
Poslední otevřený obchod v Jeseníku
37
Fotogalerie

Jeseník čelí totální zkáze: Odříznutý reportér Reflexu s fotografem zdokumentovali potápějící se město

Martin Bryś
Martin Bryś , red , ČTK

Na meteorologické stanici v Jeseníku napršelo od čtvrtka do dnešního poledne 463 milimetrů srážek. Toto extrémní množství překonalo jiný extrém, kterým byl celoroční úhrn za suchý rok 2015. Tehdy na stejné stanici naměřili meteorologové pouhých 439 milimetrů, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil na síti X Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Přímo na místě zůstali spolu s místními od sobotního odpoledne až do pondělního rána reportér Reflexu Martin Bryś a fotograf Zbyněk Pecák. Podívejte se na fotogalerii místa, kde voda brala domy, silnice i mosty.

Povodně způsobené vydatným deštěm zasáhly sever Olomouckého kraje v plné síle ze soboty na neděli. Nejvíce postiženým okresem je Jesenicko. Voda nyní z Jeseníků odtéká do jižní části kraje. Na možné záplavy se připravují samosprávy a lidé v Litovli, Olomouci, Přerově či nedalekých Troubkách. Kvůli záplavám byly v kraji nasazeny stovky hasičů i policistů. Hasiči celkem zachránili 230 lidí, evakuovali na 2000 obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování. Hasiči nyní v kraji řeší čtyři stovky událostí.

Kvůli záplavám padlo k zemi několik domů. Starostka mluví o apokalypse, která město postihla. Silnice na všech cestách z města byly podemleté nebo utržené. Až v pondělí k poledni se do města začala dostávat první pomoc z centra republiky. Škody budou obrovské, region to bez pomoci celé ČR nemá šanci zvládnout. Podívejte se, jak při letošních povodních dopadlo místo, kde pršelo nejvíc v republice. Zatím. Nyní se pozornost upíra na další města. Litovel, Ostravu, Opavu, Frýdlant a jižní Čechy.