Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy.

Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy. Zdroj: Jana Jabůrková a Jiří Turek

Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy.
Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy.
Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy.
Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy.
Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy.
33 Fotogalerie

Exkluzivně: V nejlepší vinotéce světa je sommelierem Čech Petr Hlinák

Viliam Buchert

Porota odborného časopisu World of Fine Wine vybrala letos za nejlepší vinotéku světa Palais Coburg ve Vídni. Už tři roky je tam sommelierem Petr Hlinák, který pochází z Prahy. Od září bude navíc šéfem tamních sommeliérů a několika vinných sklepů. Reflex proto prestižní vinotéku v rakouské metropoli navštívil.

 

V Palais Coburg mají až 60 tisíc lahví s 5200 druhy vína. Nejlevnější lahev ve zdejších dvou restauracích stojí 29 euro, ale ta nejdražší až 118 tisíc euro. Celkem má sbírka vín tržní hodnotu 25 milionů euro. „Vinný lístek je zde téměř děsivě kompletní,“ napsal World of Fine Wine. To je pravda, protože má téměř 120 stran. Pokud se vám v něm nechce listovat (což zabere skutečně hodně času), poradí vám právě Petr Hlinák a jeho kolegové.

„Sommelier je něco jako architekt. Vybrat dobré víno k dobrému jídlu je někdy skutečně uměním. Ale to pravé umění vytvářejí samotní vinaři. V jejich víně se odráží jejich inspirace, nápady, práce, snaha a přístup,“ vysvětloval Reflexu Hlinák, který sám ochutnal za svůj život už kolem 10 tisíc vín.

Obálka 35Obálka 35 | ReflexCelou reportáž o vinotéce ve Vídni najdete v novém tištěném Reflexu. Ale kompletní fotogalerii pouze zde, ve víkendovém čtení Reflexu.cz.