33 nejdražších degustačních menu světa. Podívejte se!
Je libo molekulární kuchyni na středověkém hradě ve Švýcarsku? Exkluzivní menu od jednoho z nejslavnějších sushi masterů, jednadevadesátiletého Jiro Ono v Tokiu? Nebo snad langustové ravioli a krém z foie gras ve stínu kaštanů pařížské Le Pré Catelan? Třešničkou na dortu by nakonec mohla být tříhodinová degustace s projekcemi, neonovými stoly a experimenty v restauraci Sublimotion na španělské Ibize. To vše za lidové ceny v rozmezí od deseti do sedmdesáti tisíc korun v rámci degustačních menu pro dva. Podívejte se na žebříček 33 nejdražších a nejlepších menu světových restaurací, které zveřejnil Business Insider.
Mezi třiatřicítkou restaurací nabízejících nejdražší degustační menu na světě je čtrnáct amerických podniků a šest francouzských. Po dvou má Švýcarsko, Itálie a Japonsko, zatímco Španělsko, Čína, Monako, Maledivy, Austrálie, Hong Kong a Velká Británie mají každá jednoho zástupce.
Mnohé restaurace připravují individualizovaná menu, většina sází na světoznámé šéfkuchaře a některé obměňují kompletní menu každý den. Počet chodů se pohybuje mezi pěti a pětadvaceti a hodování většinou trvá mezi dvěma a čtyřmi hodinami.
Gurmáni si na speciálních menu mohou pochutnat v netradičních prostředích, často je v nabídce živé sledování přípravy menu. Vítejte ve světě vysoké gastronomie. Jak říká Zdeněk Pohlreich, o těchto gastro zážitcích byste domů dlouhý dopis určitě napsali!
Žebříček najdete ve fotogalerii: