Netradiční pochutiny představuje festival Wildfoods, který se pořádá na Jižním ostrově Nového Zélandu. Návštěvníci mohou okusit chuť šneků, červů, drůbežích pařátů nebo třeba vačici.

Netradiční pochutiny představuje festival Wildfoods, který se pořádá na Jižním ostrově Nového Zélandu. Návštěvníci mohou okusit chuť šneků, červů, drůbežích pařátů nebo třeba vačici. Zdroj: Wildfoods Festival

Ulice desetitisícového španělského města Buñol každoročně na konci srpna zčervenají. Rajčatová vybíjená La Tomatina je největší bitvou svého druhu na světě a započala v roce 1945, kdy jeden rozčilený účastník přehlídky rozhodl po všech házet zeleninu.
Poblíž anglického města Gloucester se každé jaro koná běh z kopce za bochníky sýra. Při tomto adrenalinovém sportu nejsou vyvrtnuté kotníky výjimkou. Jeho tradice sahá až do 15. století.
Oblast kolem městečka Chinchilla na australském východě je důležité tamní produkcí melounů. Díky jejich oblibě vznikly sporty jako plivání pecek nebo lyžování – lyže ale nahradily vydlabané melouny. Soutěž se koná každý druhý únor.
Oblast kolem městečka Chinchilla na australském východě je důležité tamní produkcí melounů. Díky jejich oblibě vznikly sporty jako plivání pecek nebo lyžování – lyže ale nahradily vydlabané melouny. Soutěž se koná každý druhý únor.
Poblíž anglického města Gloucester se každé jaro koná běh z kopce za bochníky sýra. Při tomto adrenalinovém sportu nejsou vyvrtnuté kotníky výjimkou. Jeho tradice sahá až do 15. století.
14 Fotogalerie

Co dělají s jídlem jinde aneb Lyžování na melounech či pomerančová bitva. Podívejte se na bizarní akce ze světa

Dominik Patzner

Jestli se vám zdá české zacházení s potravinami poněkud nudné a rádi byste se někam podívali, můžete zvážit účast na jedné z bizarních akcí, kde se s jídlem dějí různé věci. Ačkoliv mohou lyžování na melounech nebo pomerančová bitva působit zvláštně, svou tradici udržují už dlouhá léta a lákají místní i turisty.

Případy se různí – někde jde o tradiční svátky oslavující dávná božstva, jinde zase o zábavu, která na první pohled vypadá jako zhýralé plýtvání jídlem. Jídlo je součástí kultury, v níž žijeme, a proto občas dochází k nedorozumění, když máme vyzkoušet něco jiného. Vinu na tom nese odlišný historický vývoj, který jde ruku v ruce s tím, jak se od sebe stravovací návyky liší i rámci jedné země.

Polévka z ptačích slin i koláč s rybí hlavou. Další bizarní pokrmy najdete zde >>>

Někdy je však myšlenka stejná a rozdíl je pouze v použitých surovinách. Vařená ovčí hlava v rosolu se nápadně podobá naší tlačence a u řezníka byste možná na pár momentů zaváhali. A jakkoliv se může modřina od vrženého rajčete vybarvit, s trochou nadsázky se dá srovnat s břichabolem způsobeným na soutěži v pojídání typicky českých ovocných knedlíků.

Výběr toho, co se s jídlem může stát, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.