Napoleon byl slavný vojevůdce.

Napoleon byl slavný vojevůdce. Zdroj: Mall TV

Manželka Napoleona Marie Luisa.
Takto vypadal Napoleon Bonaparte.
Bitva u Slavkova je jednou z nejznámnějších bitev, kterou Napoleon svedl.
Napoleon dožil svůj život ve vyhnanství na ostrově Svatá Helena.
Bitva u Waterloo byla Napoleonovou poslední.
6
Fotogalerie

Životy slavných: Slavný vojevůdce Napoleon Bonaparte zemřel nenáviděn ve vyhnanství

Je tomu 205 let, co lodě Northumberland a Myrmidon zakotvily u ostrova Svatá Helena a vysadily zde slavného vojevůdce Napoleona Bonaparta, kterému ještě před nedávnem ležela u nohou celá Evropa. Nakonec ale skončil ve vyhnanství, kde pravděpodobně na rakovinu žaludku (i když se objevily i spekulace o tom, že byl otrávený), zemřel v roce 1821 ve svých 52 letech. Jaký byl jeho příběh? 

Když byl Napoleon malý, nikdo nepředpokládal, že se stane jednou z nejvýznamnějších osob evropských dějin. Rozuměl ale matematice, mapám a studoval vojenskou strategii a byl také velmi ambiciózní. Proto chytil příležitost za pačesy, když ucítil, že by mohl mít šanci uspět v dobách Velké francouzské revoluce roku 1789. Uspěl a stal se generálem a po několika dalších vyhraných bojích se nechal jmenovat prvním konzulem. Francie mu zcela důvěřovala a nikdo neprotestoval ani když se o pár let později sám prohlásil císařem a italským králem. 

Video ke článku můžete zhlédnout zde:

Jak už to ale bývá, jeho úspěch a rozpínavost se stala trnem v oku ostatním velmocím. V tomto případě Anglii, Rakousku a Rusku. A tehdy to začalo. Obří bitvy byly ze začátku úspěšné. Ve výsledku ale stály celou Evropu 5 milionů životů, Francii dovedly na pokraj sil a slavného Napoleona do vyhnanství.