Jaroslav Javorský (77)

Jaroslav Javorský (77) Zdroj: Zbyněk Pecák

Policejní fotografie z roku 1977 v kartě věznice Ruzyně, kde strávil Jaroslav Javorský sedmnáct měsíců ve vazbě
„Vazba je horší než kriminál. Za prvé nevíte, co s vámi bude, za druhé nemáte možnost komunikace a spoluvězni, které vám přidělí na celu, jsou z devadesáti procent donašeči.“
Třetí výměna agentů na mostě Glienicker Brucke v Berlíně, 11. února 1986. Za Hanu a Karla Köcherovy, sovětského počítačového specialistu Semlajaka a další špióny byli předáni Anatolij Ščaranskij, občan NDR Wolf-Georg Frohn, Čech Jaroslav Javorský a německý občan Dietrich Nistroy.
Klobouk, který mu koupila StB v Kotvě, aby nebylo vidět, že je ostříhaný dohola
4
Fotogalerie

Z vězení rovnou na Západ: Jak se nedobrovolný agent kvůli lásce stal obětí komunistické perzekuce

Vašek Vašák

Jaroslav Javorský (77), syn tenisty Jiřího Javorského, vítěze French Open 1957 v mixu (s Věrou Sukovou-Pužejovou), měl strávit po vykonstruovaném procesu třináct let v jednom z nejkrutějších kriminálů u nás – ve Valdicích. Jeho mamince se však po osmi letech podařilo získat pro něj čestné německé občanství a zařadit ho do výměny agentů na proslulém „Mostě špiónů“ mezi Západním Berlínem a Postupimí.

Život je někdy složitý. Když Jaroslav spatřil svět, napsali mu do rodného listu příjmení Vávra. Javorským se mohl stát až v plno­letosti. Do té doby byl jeho biologický otec proti.

„Máma se s Jiřím Javorským seznámila čtyři roky po jeho vítězství na věhlasné Pardubické juniorce. Dlouho ho odmítala, protože byl skoro o deset let mladší, až na Mezinárodním mistrovství Československa v roce 1952 prohlásila: ‚Pokud vyhraješ, tak si tě vezmu,‘ a Jiří, přestože u nás v té době vládl Vladimír Zábrodský, zvítězil. Nakonec spolu byli padesát let,“ vzpomínal Jaroslav.

Také on se zhlédl v tenise. „Úderově jsem na tom byl slušně, ale pohybově to stačilo na turnaje druhé kategorie. V Německu jsem se později věnoval trénování.“ Ale to předbíháme.

„Táta se mě pokoušel dostat v roce 1967 na vojnu do Dukly nebo Rudé hvězdy. V té době jsem končil Vyšší střední ekonomickou školu pro cestovní ruch a lázeňství v Karlových Varech. Nakonec mi ale přišel povolávací rozkaz do ­Berouna k radistům, a tím moje tenisové plány skončily,“ po­steskl si.

Jak se stát Marcelem Mannem

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!