Video placeholder

Rasputin zemřel tak, jak žil… narozdíl od carské rodiny

Jan Studnička

17. července 1918 ve dvě ráno probudí carskou rodinu její věznitelé s tím, že se mají zabalit, protože se budou znovu stěhovat. Poté co si Romanovci zabalí svých zbývajících pět švestek, bolševici je vedou do sklepa, kde mají čekat, než přijede odvoz. Cestou po schodech dolů děti vidí vulgární nákres jejich matky souložící s rodinným přítelem a nedávno zesnulým svatým mužem Grigorim Rasputinem. Je to ta druhá nejhorší věc, která se jim tu noc stane.

Po dlouhých třech týdnech konečně s naším podcastem o nejšťavnatějších částech historie, s Hodinou dějepichu, zakončujeme příběh poslední ruské carské rodiny a jejich věrného blízkého přítele Grigoriho Rasputina. A bude to finále skutečně tragické a velkolepé.

Nejen že začneme naprosto legendární a mimořádně hororovou scénou Rasputinovy smrti, ale také si povíme, jestli se takhle jeho smrt skutečně odehrála, a pokud ne, kde se tahle supercool historka vzala. Ale především budeme sledovat finální osudy členů Romanovic famílie. Jejich deportaci na Sibiř, jak o ně bojuje Rudá armáda s Bílou armádou, ale jak se o ně rvou i bolševici mezi sebou… a rodinku vysledujeme až do nechvalně proslulého “domu zvláštního určení”.

Ale taky se dozvíte, proč je dobrý nápad zašít si diamanty do kabátu. Nebo špatný nápad. Záleží na situaci.