Video placeholder

Mráz, slepota a kanibalismus! Jak dopadla neslavná skupina osadníků uvízlá v amerických horách?

Donner Party, jak se v angličtině říká skupině téměř devadesáti osadníků, kteří vyrazili na západ, je obzvlášť v Americe dodnes slavná. Hlavně kvůli všemu tomu umírání, umrzání a pojídání lidí. Už minule jsme v Hodině dějepichu řešili, že jejich výprava nezačala zrovna nejlépe… ale to nebylo nic proti tomu, jak měla skončit.

Když jsme naposledy opustili skupinu několika rodin mířících na západ Spojených států, už měla za sebou několik úmrtí. Sedmdesátiletá dáma zemřela na tuberkulózu, potom šestnáctiletý chlapec zemřel na tuberkulózu. Měli jsme bodnou ránu do krku a pušku, která zničehonic vystřelí, aby zabila dalšího člena grupy. A měli jsme tam pána, který prostě odmítl pokračovat v cestě, sedl si do škarpy a čekal.

Série tragédií a špatných rozhodnutí nicméně kulminuje v to, že se banda osadníků vydá překročit hory uprostřed podzimu a doufá, že je nezastihne sníh. Zastihne. A o tom, co se děje dál, je dnešní epizoda. Čekají vás záchranné operace, indiáni, nečekaní hrdinové, tragické osudy, a dokonce pomsta. Máte se na co těšit! Třeba vás příběh umrzajících lidí trochu zchladí v tomhle vedru. Přejeme mrazivý poslech!