Video placeholder

Hodina dějepichu: Popravy nápadníků a vyklízení hnoje! Jak začala původní olympiáda?

Olympijské hry jsou svátkem sportu a každý nadšený pasivní sportovec už pár dní sedí nalepený u televizní obrazovky, aby nasál co nejvíc fotbalu, lukostřelby, skateboardingu. Ale sport pro sport samotný nebyl základem původních olympijských her. Tím bylo uctívání pohanských bohů.

Historik Tom Holland označuje moderní olympiádu za poněkud „bezduchou“, a to proto, že pro ni v podstatě neexistuje žádný hlubší důvod. Moderní olympijské hry se často odkazují na antickou tradici, ale v podstatě mají se sportovním kláním starověkého Řecka jenom velmi málo společného. Což víme, přestože si doopravdy nejsme jisti, jak a kdy původní olympijské hry vlastně vznikly.

V dnešní epizodě podcastu Hodina dějepichu o nejšťavnatějších kouscích historie se podíváme na legendy, které se vážou ke vzniku nejslavnějšího sportovního šampionátu v historii. A bude to skutečně jízda. Čekají vás bohové zápasící s titány, antičtí hrdinové, co musejí vraždit lvy a kydat hnůj… a dokonce jedny mimořádně specifické zásnuby. Během nichž se odehrají minimálně dvě vraždy. Přejeme příjemný poslech!