Video placeholder

Antické olympiády byly spíš náboženský Fyre Festival než sportovní akce

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

Současné olympijské hry se hrdě hlásí k antickému odkazu, ale ve skutečnosti toho mají se starověkými hrami společného jen velice málo. Moderní olympiáda nemá náboženský rozměr, mohou se jí účastnit v podstatě všichni a většinou u nich umře až trapně nízké množství osob.

Pokud jste se chtěli zúčastnit ve starověkém světě olympijských her, museli jste mluvit řecky, museli jste být muž, museli jste deset měsíců předem trénovat na předem stanovené lokaci. I jako návštěvník jste procházeli řadou z dnešního pohledu bizarních procesů. Po cestě do Olympie jste museli kupříkladu obětovat až podivně velké množství prasat a vykonat hromadu náboženských rituálů. A tohle všechno je jen začátek.

Dnes v našem podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, probíráme, jak ve skutečnosti vypadaly antické olympijské hry. Čím se lišily od těch současných, v jakých kategoriích se soutěžilo a co se během sportu (ne)nosilo. A máte se na co těšit, protože se nenosilo ani moc oblečení, ani pravidel. Přejeme příjemný poslech!