Video placeholder

Hodina dějepichu: Únosy letadel vznikly v Jižní Americe, ale k dokonalosti je dotáhli Češi

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

První únos letadla proběhl pravděpodobně ve 20. letech 20. století. První únos letadla ve vzduchu se uskutečnil za druhé světové války. První únos komerčního letu na konci let čtyřicátých. Ale ten nejúspěšnější provedli Češi v roce 1950.

Jižní Amerika nám dala spoustu věcí. Kokain, barevnou televizi, hormonální antikoncepci a magický realismus. Magický realismus je pro nás obzvlášť symbolický, protože jedna z nejzajímavějších věcí, které vznikly v latinské Americe, jsou únosy letadel. Není to až tak překvapivé, kvůli na většině kontinentu naprosto neprostupnému terénu je letadlo na jih od Mexika hojně využíváno v podstatě od dvacátých let… a notoricky nestabilní politická situace světadílu zase dává ideální příležitost k únosu či krádeži.

Není ale bez zajímavosti, že mizerná politická situace dala důvod k únosu letadel i v Čechách. A nutno říct, že jsme ukázali Američanům, jak se mají unášet letadla. Právě únosy a úlety budou hlavním tématem dnešní epizody našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, Hodiny dějepichu. Přejeme příjemný poslech… a šťastnou cestu, pokud právě někam letíte.