Video placeholder

D. B. Cooper a jeho záhadný byznys plán: Sbal prachy a vypadni… z letadla

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

 Vedle zmizení letu 370 od Malaysia Airlines je možná největší leteckou záhadou jistý D. B. Cooper. Muž, který unesl letadlo, jako výkupné si nechal zaplatit hromadu peněz a nakonec s celým balíkem vyskočil do noci, aby ho už nikdy nikdo nespatřil. Nebo spatřil?

Zatímco v minulém díle jsme se dívali na únosy letadel, na to, jak populární tahle kratochvíle byla v USA na přelomu 60. a 70. let, dnes se v našem podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, podíváme na únos letadla vůbec nejzajímavější. A obsahuje všechno, co mají fanoušci historie 20. století rádi. Cigarety, alkohol, muže v obleku, ženy v uniformách, padáky a jednu velkou záhadu.

24. listopadu 1971 si obyčejný muž koupil letenku do Seattlu, během letu oznámil letušce, že má bombu, jako výkupné si nechal od vlády Spojených států věnovat dvě stě tisíc dolarů a pak společně s penězi vyskočil z dopravního letadla někam do oregonské divočiny, aby ho už nikdy nikdo neviděl. Přežil? Zemřel? Byl později chycen? Dožil v pohodlí a přebytku? Kolem těchto otázek se bude točit dnešní epizoda.