Video placeholder

Hodina dějepichu: Byl Magalhães skutečně první člověk, který obeplul planetu?

Jan Studnička

Fernão de Magalhães je takové to jméno, které znáte ze školy, dokážete ho zařadit jako mořeplavce do Věku objevů a nejspíš o něm víte, že jako první obeplul planetu… a to je víceméně všechno. Což je škoda, protože Magalhães je fascinující figura dávno předtím, než vyrazí na svou vpravdě osudovou plavbu.

Osiřelý v deseti letech, kapitánem vlastní lodi ve třiceti. A nejen kapitánem, ale několikanásobným válečným hrdinou a jedním z těch portugalských mořeplavců, kteří začátkem 16. století budovali portugalské impérium až k východní Asii. Téměř vyšinutá neohroženost, skoro megalomanské sebevědomí, ale co je zcela zásadní – schopnosti, které se dokážou jeho enormnímu egu vyrovnat, to byl Fernão de Magalhães. Tyhle charakterové rysy mořeplavec sdílí s největšími velikány světových dějin a jsou to nejspíš právě ony, co z něj udělá učebnicové jméno.

V dnešní epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, se podíváme na Magalhãesův život předtím, než vyrazil na plavbu, jež ho zapíše do dějin, a popíšeme si, co předcházelo takové výpravě. Budou námořní bitvy v Indickém oceánu, obchodování s Afrikou, studená válka renesance a spousta dalších věcí. Máte se na co těšit, tak poslouchejte!