Video placeholder

Problémy v ráji! Magalhães na své cestě kolem světa viděl spoustu zrady i indiánských prsou

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

Cesta kolem světa! Jak jen romanticky to dnes zní! Problém je, že někdo musel tuhle cestičku vyšlapat a tím někým nebyl nikdo iiný než legendární portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães. A kromě všech obvyklých problémů, jaké byste mohli na dlouhé plavbě v šestnáctém století čekat, se objevila ještě hromada jiných.

V našem podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, jsme se minulý týden věnovali Magalhãesovi a jeho životu do chvíle, kdy vyráží na svou osudovou cestu. A říkali jsme, že už ze začátku to vypadá celé nahnutě. Jeho vlastní muži ho nenávidí, protože je z druhé strany “železné opony” šestnáctého století, důstojníci pod jeho velením ho chtějí svrhnout. Někdo mu schválně vykoupil všechny zásoby na Kanárských ostrovech a z Evropy míří hned dvě portugalské flotily, které ho mají najít a zatknout.

A situace se od té chvíle moc nezlepší. Magalhães musí vyrazit delší, ale zato horší trasou, aby setřásl pronásledovatele, musí prorazit množstvím bouří, čelit pokusům o vzpouru a nakonec samotné vzpoure, při níž v jednu chvíli přijde o většinu své flotily… a co je nejhorší, navíc musí odhánět dotěrné domorodkyně, které s ním pořád chtějí mít sex. No horor! Máte se na co těšit v dnešní epizodě, přejeme příjemný poslech.