Video placeholder

Hodina dějepichu: Jak umírají španělští lvi! Slavný mořeplavec dojel na svou pýchu

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

Magalhães měl za sebou mimořádně úspěšnou kariéru už ve třiceti letech. Válečný hrdina, kapitán vlastní lodi a pár let nato finálně i velitel jedné z nejodvážnějších a nejriskantnějších expedic, která kdy byla vypravena. Nemalou oporou mu byla po celý život jeho víra. A byla to také ta samá víra, která ho nakonec zabila.

Dnešní čtenáři mají často problém pochopit, jak velká část života lidí v minulosti se točila kolem náboženství. Protože jsme z velké části cynická civilizace, pro niž je Bůh pokud ne mrtev, tak alespoň upozaděn, přijde nám téměř neuvěřitelné, že by se nějaké věci mohly konat v jeho jméně. Když se probírají kupříkladu conquistadoři, dnes je populární tvrdit, že to byli pouze peněz chtiví hrdlořezové. Což samozřejmě byli, ale skutečně měli pocit, že jsou na svaté misi.

Fernão de Magalhães je pro tohle vzorovým příkladem. Ano, celá jeho mise pro obeplutí světa byla motivována finančně, ale v mysli raně novověkého člověka se profit nevylučuje s bohem ani v nejmenším. Víc peněz pro Španělsko znamená víc Boha ve světě. Magalhães konkrétně byl dokonce tak věřící, že vsadil na Ježíše Krista svůj život. Dokonce několikrát. Můžete hádat, kolikrát to tak může člověku klapnout.

V dnešní epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, se podíváme na smrt jednoho z největších mořeplavců všech dob. Povíme si naprosto legendární větu před smrtí a probereme “Ostrov zlodějů”.